Za komunalije dugujemo na desetine milijardi dinara

Ne mere se milijardama samo krediti koje otplaćujemo bankama narednih 20 godina. Po džep građana mnogo su opasnije milijarde dinara koje je već trebalo da platimo na ime utrošene struje, grejanja, vode, telefona, gasa...
Koliko smo zaista dužni za neisplaćene račune nedokučiv je podatak. Moguće je tek napraviti grubu skicu sa svega nekoliko preciznih podataka. A oni kazuju da za struju dugujemo 19,6 milijardi dinara i za grejanje toplanama još oko 20 milijardi. Znatno veći deo ovih iznosa odnosi se na građane, a manji na privredu.
 
Na ovo treba dodati još 20 milijardi duga Beograđana za komunalije - a gde su i ostali gradovi, neplaćene kazne za parkiranje, švercovanje u javnom prevozu, nenaplaćeni porez...?
 
"I poslovanje JP 'Srbijagas' je otežano u finansijskom smislu, usled velikih dugovanja kupaca za isporučeni prirodni gas. Ukupna potraživanja, i dospela i nedospela zajedno, na dan 6. oktobar ove godine iznose 106 milijardi dinara, odnosno 861 milion evra. Najveći deo ovog iznosa odnosi se na dug toplanama", navode za današnje Novosti u "Srbijagasu".
 
Zbirna evidencija dugovanja građana ne postoji, osim električne i toplotne energije, za koje je moguće dobiti okvirne podatke na nivou Republike. Ostali dugovi morali bi da se zbrajaju po lokalnim javnim preduzećima, opštinskim sudovima itd. Otkako je uspostavljen sistem javnih izvršitelja, od čijeg dolaska na kućni prag zazizu svi dužnici, naplata prvenstveno komunalnih potraživanja se znatno popravila. Komora izvršitelja poseduje podatke o dugovima građana i firmi, ali je reč samo o iznosima za koje su ih poverioci utužili. Pravo stanje je daleko iznad tog iznosa.
 
Prema izveštaju o radu za 2015. godinu, javni izvršitelji su prošle godine primili ukupno 334.320 komunalnih predmeta, gde su dužnici građani i pravna lica. "Ukupan iznos potraživanja za komunalne i slične usluge u predmetima u kojima su javni izvršitelji postupali u 2015. godini je 33 miliona dinara i za fizička i za pravna lica", kažu u Komori izvršitelja za Novosti.
 
Najviše komunalnih predmeta odnosi se na dugovanja beogradskom Infostanu, pa potom Telekomu Srbije. Kada je reč o iznosima, tu prednjače firme sa višemilionskim dugovima. Među građanima, jedno od najvećih pojedinačnih dugovanja iznosi čak 2,26 miliona dinara neplaćenih računa prema JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo. Još jedan dužnik, fizičko lice, prema istom preduzeću ima neplaćenih računa za više od milion dinara. Nasuprot tome, ima dugova od svega 900 dinara, koje je niški Parking servis prosledio izvršiteljima na naplatu. 
 
Ipak, praksa pokazuje da građani ažurnije plaćaju komunalije, kako ne bi dočekali prinudnu naplatu, dodatne troškove i naknade.
 
Podsetimo, istraživanje 021 pokazalo je da svih 20 izvršitelja u Novom Sadu trenutno imaju više od 15.000 predmeta koji su isključivo u komunalnom sektoru - a na tu cifru treba dodati na hiljade predmeta iz prethodnih godina koji nisu rešeni, kao i predmeti izvan delokruga komunalnih preduzeća. Od svih preduzeća u Novom Sadu, ubedljivo najviše predmeta odnose se na utuženja JKP "Informatika", zbog nedavno usvojene prakse preduzeća da utužuju na dva-tri meseca, umesto na pola godine, kao ranijih godina. Istovremeno, ekonomska situacija građana Novog Sada sve je lošija, te su i dugovi prema "Informatici" veći. Više o komunalijama u Novom Sadu čitajte OVDE.
 
Takođe, nedavno je 021 pisao i o praksi građana da odjavljuju članove domaćinstva kako bi imali manje troškove. Ova praksa sve je češća i teško joj je stati na put. O tome čitajte u našem članku OVDE.
  • Dusan Savic

    06.11.2016 14:32
    Zoran Zivkovic je pred 5 oktobar 2000 pozivao da niko ne placa elektricnu energiju. I nazalost ceo ga Nis poslusao da bi posle promene rekao ljudimadamoraju da plate. Ko se ne seca neka se seti.
    Ista je i sada situacija. Toplane naplacuju izmisljenje racune da bi nahranile gomilu partijskog kadra. U nisu je izvrseno istrazivanje gde kazu da toplana naplati 2,5 miliona evra vise nego sto je proizvedeno energije.
    Sve moze veoma lako da se sredi ali se ne zeli
  • septicka jama

    06.11.2016 13:10
    A koliko novca nama duguje drzava ?
  • :/

    06.11.2016 13:01
    -
    Supruga i ja uvek prvo platimo sve racune, pa tek onda sta ostane, trosimo na zivot.
    Svi nas gledaju kao da smo pali sa Marsa uz komentar: "Ne zivim ja za racune"
    Meni je to glup stav. Koristis neku uslugu i moras je platiti.

    Naravno, kada dodje dete, videcu sta cemo. :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.