Saopštenja stranaka - politička nekultura na delu

Javna rasprava na domaćoj političkoj sceni sve više se vodi preko stranačkih saopštenja koja pune novinske rubrike.
Ipak, samim njihovim iščitavanjem jasno je da u razmeni saopštenja ne postoji dijalog, argumentovana i civilizovana rasprava, već potpuno suprotno - međusobno nadglašavanje optužbama.
 
Teme saopštenja su uglavnom lideri ili funkcioneri protivničke strane koje bi trebalo diskreditovati i poniziti. Javni prostor postaje plen koji dele političke partije, a svaka uzima po komad nadajući se da će dopreti do šireg kruga javnosti.
 
Šef Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dejan Pralica u svom istraživanju "Jezik mržnje u saopštenjima političkih partija u Srbiji", navodi da su "stranačka saopštenja za javnost nekulturna i tabloidizirana, što kao posledicu može imati trivijalizaciju političkog delovanja i simplifikovanje političke (ne)odgovornosti i vlasti i opozicije".
 
Pralica za 021.rs kaže da se ni nakon dve godine od njegovog istraživanja situacija nije poboljšala i da su saopštenja i dalje podjednako beskorisna za javnost.
 
"Bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija, uviđa se isti obrazac. Sa stanovišta vlasti, svi koji misle suprotno od njih su izdajice i protiv svoje države, a to je priča koja nas prati od prvih višestranačkih izbora. Stranke se međusobno optužuju, ali nijedna ne odgovora na optužbu, nego daje saopštenje sa kontraoptužbom. Dakle, na delu je klasična zamena teza", objašnjava Pralica.
 
Strategije koje se koriste u saopštenjima:
  • Metaforizacija 
  • Antagonizam - mi i oni
  • Faktor prošlosti
  • Kontraoptužbe
  • Nipodoštavanje i ismevanje pojedinca
"Poplava" stranačkih saopštenja na medijskoj sceni dovela je, osim banalizovanja javne rasprave, do zatiranja kritičkog mišljenja nebitnim stvarima. Umesto da su informisani o stvarnim problemima iz svoje sredine, građani dobijaju informacije o tome šta rade Šule, nekrunisani kralj stečaja Radule, Đuka Moler ili pak Zoki Bunda.
 
Bivša novinarka i aktivistkinja Marija Srdić za portal 021 navodi da su saopštenja odraz političke kulture, odnosno njenog odsustva.
 
"Srbija je i dalje u pretpolitičkom dobu, koje uvek kalkuliše politiku koja je groteskna, a ako je manje groteskna onda je bar zabavna i služi za zamajavanje širokih narodnih masa. U pitanju je predstava u kojoj sve partije učestvuju, ali naravno neko ima veću neko manju ulogu. Ne bave se problemima koji su bitni za život građana", priča Srdić za 021.rs. 
 
A uloge su često i providne. Dok se Srpska napredna stranka i Demokratska stranka uglavnom bave jedna drugom, pokret "Dosta je bilo" je po pravilu usmeren isključivo protiv naprednjačke politike, dok Pokret socijalista staje u odbranu naprednjaka i napada DJB. U takvoj igri bitno je da su jezička sredstva što upečatljivija.
 
Sama struktura saopštenja je prilično jasna. Dok se u prvom delu oštro kritikuje potez ili nečinjenje protivnika, u drugom delu se obećava da će stranka koja je "pisac" saopštenja, učiniti nešto povodom određenog problema. Takav način komuniciranja za Pralicu predstavlja samopromociju.
 
"To je primetno ako stvari posmatramo iz konteksta opozicije, onih koji sada ne odlučuju, onda vidimo da se tu radi o samopromociji. To je za njih jedini način da dopru do javnosti i da postanu vidljivi. Zanimljivo je to da kada bismo sklonili stranačka obeležja saopštenja uvideli bismo da razlike apsolutno nema, kao da su svi u istoj priči. Kao da su učili na istom mestu kako da komuniciraju u javnoj sferi", navodi Pralica.
 
Deo odgovornosti za objavljivanje "budalaština polupismenih pisaca skaradnih saopštenja" (DS), ili pak upozorenja da "stižu skakavci Saše Radulovića, jednom rečju štetočine" (PS), odnosno da je "stari prevarant opljačkao Srbiju i da želi još da krade" (SNS), snose i sami novinari. Prema rečima aktivistkinje Marije Srdić, unutar redakcija postoji pritisak da se objavljuje ono što je aktuelno.
 
"Aktuelno je ono što je predmet zanimanja političkih lidera. Imamo potpunu uzurpaciju medijskog prostora ili im je on pak poklonjen. Ako Vučić izjavi nešto, a na to reaguje Pajtić ili Šutanovac, onda se stvara privid važnosti. Mediji nasedaju na to i zbog toga imamo ovakvu situaciju. Važno je da se pod lupu stave pravi problemi, jer to je interes građana. Šta je sa nasiljem u porodici, vršnjačkim nasiljem, da li su zadovoljene komunalne potrebe, kakve su škole, vrtići i zdravstvo? To su bitna pitanja i potrebno je insistirati da politička elita, posebno ona koja je u prilici da upravlja, odgovori na to", zaključuje Srdić.
 
Uz takvu politiku i medije deluje kao da su se reči Aleksandra Tijanića da "tabloidna politika rađa tabloidno novinarstvo" u potpunosti obistinile. Ipak, pitanje da li su političari postali tabloidni zbog "stručne" literature koju konzumiraju svaki dan ili da bi se više približili narodnim masama - ostaje otvoreno.
 
U galeriji možete pogledati kako političke partije komuniciraju, odnosno kojim jezikom se služe:
 
  
  • Đokica

    10.11.2016 17:13
    Ne bih ja politiku i kulturu stavljao u istu rečenicu, osim ove sada jer moram.
    Svuda po svetu kada zađete, bez obzira na visoku kulturu naroda u kome su, sami političari su uvek sa osobinama svinje. Ali ne u kineskom horoskopu.
  • Dijalog

    10.11.2016 16:43
    Nikog ne treba da čudi nepostojanje dijaloga između vlasti i opozicije. Dijaloga nema već više od sedamdeset godina. Za vreme Tita, nije bila dozvoljena bilo kakva kritika vlasti. Ako je to neko i pokušao, odmah je bio proglašen za izdajnika, njegova kritika je označena kao napad na državu i narod, iako niste nigde mogli čuti šta je on to rekao. Takav način "komuniciranja" sprovodi vlast i posle Tita, sve do danas. Svi pokušavaju da oponašaju komunističku vlast. Bilo ko da je na vlasti, nikad neće pokušati da odgovori na kritiku, nego će uslediti kontrudar. Kao dva ovna na brvnu. Rezultat takvog sučeljavanja je dobro poznat.
  • ološ

    10.11.2016 14:50
    Odgovornost za tabloidizaciju političke scene i institucija snosi SNS, kao vladajuća stranka, koja prednjači u prostaklucima i diskvalifikaciji svake stranke koja drugačije misli.
    Nardodna skupština je sve više rijaliti,poslanici SNS glasaju kad naša Maja zvoni, panemaju razloga da prolitaju materijal i odluku koju donose.
    Opozicija takva kakva je ne dobija prostor za diskusiju jer svaki poslanik SNS "duži" nekog poslanika opozicije samo da bi ga vređao. Radulovića "duži" klempa ( V. Šešelj)
    Građanima su zato odvratni svi na političkoj sceni i umesto zasedanja Narodne skupštine rađe gledaju " Snajke "
    A kopupcija -cveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.