Pranje novca i utaja poreza u 314 fantomskih firmi

Poreska uprava je tokom prošle godine i u prvih devet meseci ove otkrila 314 fantomskih preduzeća za pranje novca i utaju poreza.
Šteta koju su ta preduzeća nanela državi procenjuje se na deset miliona evra. 
 
Prošle godine je otkriveno oko 230 fantomskih preduzeća čijim je poslovanjem državni budžet oštećen za gotovo 13,5 milijardi dinara, što je oko deset miliona evra, a za prvih devet meseci ove godine otkrivene su još 84 takve firme, a još nije izračunata šteta koju su one nanele državnoj kasi, piše Dnevnik. Po podacima Ministarstva pravde, tokom prošle i ove godine, na osnovu krivičnih dela poreske utaje oduzeto je 17 stanova, 14 kuća i jedna benzinska pumpa s perionicom i radnjom za popravku vozila, a kada je reč o krivičnom delu pranja novca, oduzeta su tri stana, pet kuća, jedan magacin i 39 lokala.
 
Te fantomske firme izdaju lažne račune koje regularna preduzeća zavode u svojim knjigama, iako prodaje i kupovine dobara i usluga zapravo nije ni bilo. Na taj način poreski obveznici protivzakonito koriste porez iskazan na računima kao prethodni porez, iako nije plaćen, a potom za toliko umanjuju porez na dodatu vrednost, odnosno izbegavaju njegovo plaćanje. Zatim ta preduzeća, nakon što je privredni subjekat prebacio novac na njihov poslovni račun, podižu tu gotovinu i vraćaju je poreskom obvezniku, koji tako dolazi do keš novca za isplatu na ruke, čime se dalje zaobilaze drugi porezi.
 
Dugo se verovalo da fantomske firme dolaze samo s egzotičnih ostrva, ali poslednjih godina one se i ovde uredno i po zakonu registruju u Agenciji za privredne registre s minimalnim osnivačkim kapitalom. Po pravilu su ili bez zaposlenih ili samo s jednim. Prošle godine u APR-u je bilo upisano čak 25.790 firmi bez zaposlenih, što je gotovo 28 odsto svih privrednih društava. U toj agenciji ističu da nisu sve te firme fantomske.
 
Pre dve godine je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktire Zorana Mihajlović, prilikom predstavljanja "belih" i "crnih lista" građevinskih preduzeća rekla da je od 540 firmi na spisku, 87 fantomskih, odnosno bez ijednog zaposlenog.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić objašnjava da su tenderi i javne nabavke najelegantniji način da se stekne neopravdano veliki novac, i podseća na čuvene anekse ugovora, koji su u građevini često znali da koštaju državu kao i ceo originalni ugovor.
 
"Firme se pojavljuju na konkursu s nerealno niskom cenom, a obećavaju kvalitet. Dobiju posao, a onda ustanove da treba obaviti još neke nepredviđene radove pa se piše aneks ugovora, koji može biti vredan gotovo koliko i glavni ugovor. Pošto kod nas svi probijaju rokove, to se i ne primeti. Naravno, u toj igri procenat ide onima koji su obezbedili posao, a često se radi o firmi sa samo jednim zaposlenim, koja nema građevinsku operativu, mašine, samo jednog menadžera koji sedi po kafanama s političarima koji će da mu obezbede posao", kaže Savić.
 
Ministrarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavljuje da će Vlada Srbije do kraja godine doneti odluku o tome da se kompanije za nazdor nad realizacijom velikih infrastrukturnih projekata biraju na međunarodnom tenderu, kao i da će one morati da imaju odgovarajuću licencu. Na svakom gradilištu, osim investitora i izvođača radova, mora da postoji i kompanija koja sprvodi nadzor, ali se često dešava da te kompanije budu izabrane od samog investitora samo na domaćem tržištu, i to bez potpunog postupka tendera. Opširnije u tekstu Dnevnika.
  • /

    19.11.2016 21:42
    @Istina
    Niko nije ni rekao da su isto. Govorimo o tokovima novca, agencije za konsalting se otvaraju tobože za neke usluge i peru se pare, kome god to treba izmisli se neka potrebna usluga e sad nekog poslodavac primora na to (u ovoj temi spomenut neki adv. pripravnik) a neko to radi za % mislim da je uobičajeno 10%.
  • Advokat

    19.11.2016 16:02
    Privatnik 2
    Ja jedva čekam da se uvede advokatima fiskalna kasa!
    Tako ćeš odmah kad me angažuješ MORATI DA MI PLATIŠ za svaku radnju ODMAH, a ne na dodjem ti kad se presudi.
    Posebno bi me radovalo da tu fisklanu kasu ponesem u MUP , sud ili tužilaštvo kada me zovu za odbranu po službenoj dužnosti.Pa kažem: platite gospodo, moram da izdam fiskalni račun ili ništa od saslušanja!
    ILi recimo stranka uhapšena za teško ubistvo hoće da me angažuje po punomoći i zovu me iz MUP u jutarnjim satima: a ja kažem:dok okrivljeni ne stvori novac da plati moje prisustvo, ništa od salušanja.Fiskalni račun se izdati mora, a ja ga ne mogu izdati bez plaćanja.Platite gospodo,skupite novce!
    Normalno i u parnici tako.Šta me briga što je doputovao svedok iz Urugvaja ili stranka ima sitnu decu i nema para, stranka nije platila pristup na ročište, ja ne mogu da pristupim, jer fisklalani račun se izdati mora, a nema računa bez plaćanja!
    E tako dragi moj, Privatniče 2, ja jedva čekam tu fiskalnu kasu, da mi SVI, a naročito SUDOVI I MUP, plaćaju ODMAH, a ne na dodjem ti za sto godina!Najviše bih voleo da ni sud ne prima podneske advokata bez plaćenog fisklanog računa i da sudija na svakom ročištu ili pretresu traži da mu dam na uvid fiskalni račun!
    Tako bi svaka moja radnja i postupanje bili plaćena! A ti ćeš za slučaj da ti ipak zatreba advokat otići po keš kredit u banku da možeš da platiš sve to.Unapred naravno.Ja ći ti sa zadovoljstvom izdati fisklani račun.
  • Istina

    19.11.2016 15:47
    /
    AGENCIJE ZA KONSALTING I ADVOKATI NISU ISTO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija