Ukidanjem PDV-a na transfere, Partizanu i Zvezdi opraštaju se milionski dugovi

Ukoliko novi zakon o porezu na dodatu vrednost bude usvojen onako kako je planirano, fudbalski klubovi biće oslobođeni plaćanja PDV-a na transfere igrača.

Kako piše "Blic", nakon decenije debate oko toga da li treba da plaćaju PDV na transfere igrača i otpora koji su pritom svi klubovi pružali, ova problematika mogla bi uskoro da dobije epilog. Problem je što se ovako kako sada stoji u Nacrtu zakona o PDV-u može tumačiti da će klubovi protiv kojih se već vodi sudski postupak zbog nezakonite prodaje igrača, odnosno utaje poreza na PDV, biti oslobođeni odgovornosti i to retroaktivno.

To se navodi u članu 13 ovog nacrta, gde se kaže "da će se postupci kontrole utvrđivanja poreske obaveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vreme koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončati u skladu sa ovim zakonom".

Kako dalje piše "Blic", Nacrt izmena zakona trebalo bi ovih dana da usvoji Vlada, a potom se šalje u parlament na raspravu.

"Novim nacrtom menja se i mesto prometa, pa će PDV u slučaju prodaje fudbalera ubuduće plaćati kupac, odnosno klub u inostranstvu u koji sportista odlazi", navodi sagovornik beogradskog lista. Na ovaj način možemo doći u situaciju da sve dosadašnje utaje na račun državnog budžeta budu oproštene.

U Vladi Srbije nezvanično su objasnili da su izmene zakona obaveza prema Evropskoj uniji.

"Promena mesta prometa je u skladu sa pravilima i direktivama EU i to smo morali da uradimo. Još ne znamo kako će to da se odnosi prema započetim procesima. Ne znači da će se išta opraštati, već ćemo tražiti mehanizme kako da sve naplatimo", navodi sagovornik lista iz Nemanjine 11.

Svi fudbalski klubovi ujedinjeni su u stavu da ne treba da plaćaju PDV kada prodaju igrače, iako je Ministarstvo finansija još 2008. izdalo mišljenje da su klubovi na transfere dužni da plate PDV.

Pošto klubovi godinama nisu obračunavali PDV na prodaju igrača u inostranstvo, 2013. Poreska uprava je saopštila da na ime neplaćenog PDV-a klubovi duguju ogromna sredstva. Za osam godina, od 2005. do 2013., prema računici Poreske uprave, Partizan je bio dužan 17,8 miliona evra, Crvena zvezda nešto više od osam miliona, OFK Beograd sedam miliona, a Vojvodina 1,7 miliona evra.

Milionski transferi i prodaja igrača, kao i imovinsko stanje članova uprava u potpunoj su nesrazmeri sa finansijskim kolapsom koji je čak i na prvi pogled vidljiv iz njihovih finansijskih izveštaja, preneo je nedavno "Insajder", koji se transferima bavi u serijalu "Prvenstvo u prevari".

Kada bi dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, Partizan i Zvezda rasprodala svu svoju imovinu, ne bi mogli da vrate dugove koje su napravili nekontrolisanim poslovanjem. Završno sa 31. decembrom 2015, prema finansijskim izveštajima Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju dug od 82 miliona evra. Istovremeno, te iste godine oba kluba su prikazala dobit.

  • grga

    10.12.2016 12:54
    Samo jos jedan dodatni razlog da mrzim fudbal jos vise, nadam se da ce taj sport nastaviti da propada jos vise posto sve sto je vezano za njega ovom drustvu donosi samo probleme i veliku stetu.
  • Zivan

    10.12.2016 11:57
    Ne vidi se razlog zašto bi se prodaja igrača izuzimala iz sistema PDV, uopšte nije jasno kako Crvena zvezda i Partizan uopšte opstaju, igraju i plaćaju troškove, ako su zbirno u dugovanju preko 82 miliona evra...
  • gerilaC

    10.12.2016 11:51
    Samo je jedan način
    Da se rešimo ovog zla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.