Profesori traže zaštitu zbog sve češćih napada, učenici "zaštićeni kao beli medvedi"

Şlanje problematičnih đaka u popravni dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ su za rešavanje ovog problema, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

On je ovo rekao povodom najnovijeg incidenta u kojem je učenik udario nastavnicu Tehničke škole u Mladenovcu.

Naime, učenik drugog razreda Tehničke škole u Mladenovcu V. P. (16) na času je udario šamar profesorki Osnova elektrotehnike, V. R, i izašao iz učionice. Posle napada, uznemirena profesorka obavestila je psihologa, a on policiju. Protiv učenika je pokrenut prekršajni postupak, a nastavnica je zbog stresa završila u Hitnoj pomoći.

Incident se dogodio u sredu u drugoj smeni, a dečakov otac ga je u međuvremenu ispisao iz škole. Pošto se učenik ispisao iz škole, prosvetna inspekcija nema osnov da reaguje, potvrdio je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove.

Učenik je imao 19 neopravdanih izostanaka, pa samim tim i dvojku iz vladanja i disciplinski postupak pred isključenje. Ali napadnuta profesorka nije imala nikakve veze s tim, niti mu je bila razredni starešina.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola smatra da je najteže upravo profesorima Srednjih stručnih škola.

"Nastavnici nisu zaštićeni ni od ministarstva, ni od roditelja. Deca u ovim školama su mnogo vaspitno zapuštenija od one iz gimnazija, čast izuzecima. Učenici koji prave ovakve probleme su uglavnom iz rasturenih porodica, vaspitno zapušteni, alkoholišu se, koriste narkotike. Na hodnicima, ulici i učionici se ponašaju bahato i bezobrazno", ističe Antić za "Blic".

Potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija, Miodrag Sokić, ogorčen je situacijom u školama i zakonom.

"Ovaj mladić je tipičan primer adolescenta koji fizički ima predispozicije da se ovako ponaša, pa pokušava da se junači pred odeljenjem. Da su kazne malo "jače", ne bi mogao da radi ovakve stvari. Ovo što je on uradio je teško kažnjivo. On bi trebalo da ode u popravni dom i da tamo bude neko vreme, pa da shvati kakvu je grešku napravio", smatra Sokić.

Kako ističe, nastavnici su nezaštićeni.

"Deca su zaštićena kao beli medvedi, sve što urade smatra se nedovoljno velikim da bi bili kažnjeni, a kada nastavnik udari dete on odmah bude izbačen iz škole. Uz nastavnika pre svega treba da bude direktor, ali oni kod nas uglavnom dođu preko veze pa brane decu prijatelja ili poznanika iz političkih stranaka. I uvek nastavnik nastrada, a to je čista korupcija", zaključuje on.

Slobodan Brajković iz Sindikata prosvete kaže da će od novog ministra prosvete zatražiti izmenu i dopunu zakona i da nastavnicima vrati dostojanstvo koje su nekada imali.

"Mi smo se ranije zalagali da se deci daju sva prava, ali su vremenom nastavnici izgubili status koji su nekada imali. Kazne za decu koja vrše fizičko nasilje nad nastavnicima su u visini kazni za ljude koji povrede pse, što je nedopustivo. Oni su izgubili autoritet zbog plata, zbog toga što nemaju podršku u zakonu, ali ni u školi od strane direktora", objašnjava Brajković. "Ako se profesor iz nekog razloga zameri direktoru, ovi nagovore roditelje da pošalju anonimno pismo kao žalbu, pa nastavnike kažnjavaju smanjenjem plate ili izbacivanjem. U školi u Starom gradu učenik je gurnuo nastavnicu, ona je slomila ruku, bila na bolovanju i nikom ništa. Žalosno", istakao je Brajković iz.

Iz Foruma beogradskih gimnazija podsećaju na prošlogodišnji incident u XIV beogradskoj gimnaziji kada je učenik dva puta gađao nastavnicu, a kada se požalila direktorki, ova joj je rekla "Nije te pogodio, šta se žališ".

  • profesor

    11.12.2016 09:14
    @ MARKU i slicnima
    Imate jednu VELIKU GRESKU a toje vas STAV IMISLJENJE i jedni slovo u tekstu!!!
    ,Greska je VELIKA a radi se samo o slovu "i" u recenici,:
    " Naravno da tu ulogu imaju I roditelji."
    Vidite slovo "i" ispred reci RODITELJI ne ide,menja smisao cele recenice!!!! nego......
    Znate kada se deca rode,prve kontakte imaju sa rositeljima,bakama,dekama,sestrama i bracom,tj. rodbinom.Onda tek ide u vrtic i povereno je VASPITACICAMA da vaspitavaju i uce a koje vec tada imaju neverovatne muke sa malim nevaspitanim cudovistima koji su takvi dosli OD KUCE I RODITELJA!
    Onda OSNOVNA SKOLA-,u razredu najmanje 25 ucenika,Pored gradiva UCITELJICA treba i da stigne da vaspitava?Onda NASTAVNIK...itd,A kad stigne do nastavnika, deca treba da su vec na pola puta da budu oformljeni ljudi...i to dobri i vaspitani!!!!
    Znaci RODITELJI - niste obavili svoj najznacajniji zadatak prema detetu koje ste napravili !!!!
    Ne vrede vam ni pare koje imate ili nemate,dete MORA BITI LEPO VASPITANO !
    Oko toga ne moze vise da se raspravlja. NISU PROSVETARI bokserski DZAKOVI. Osim toga bas,vaspitacice,uciteljice,nastavnici i profesori su NAJMANJE PLACENI za svoj rad i ucenje vase dece koja ne zele to znanje!Ako vase dete nece da uci...na njivu,to nije sramota !!!!!
  • /

    10.12.2016 20:38
    /
    nss
    dodao bih i ako svakodnevno gleda korumpiranog doktora, policajca i zlog porucnika.
    pa jos skromnog popa u bmwu

    celo drustvo nam je bolesno
  • Huha

    10.12.2016 19:40
    @saramakas
    Tako je, ali je pitanje koliko bi se šetkao iznad zemlje kad izađeš...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.