Policijski "presretači" su u ovih šest modela na srpskim autoputevima

Saobraćajna policija, koja patrolira srpskim autoputevima i magistralnim pravcima, nabavkom nove opreme i vozila biće znatno proširena.

Kako piše Dnevnik, MUP Srbije je nabavio 30 setova nove specijalizovane opreme za policijske "presretače" na drumovima.

List navodi da je policija nedavno dobila nova vozila koja imaju motore od 380 konjskih snaga, a flotu brzih limuzina, neupadljivih po svojoj spoljašnjosti, sada čine pasat s motorima 2.0 TFSI i 3.2 FSI, pežo 607 2.7 V6, škoda superb 2.8 V6 i bmv serija 3 i 5, dok su tu od ranije audi A6 i micubiši. Stručnjaci ističu da je ovaj potez MUP-a bio neophodan, ne samo da se njime prate svetski trendovi, već i da se adekvatno odgovori na alarmantno velik broj saobraćajnih nesreća na našim putevima.

Policija u "presretačima" trenutno kontroliše deonice autoputa od Subotice do Niša, od Beograda do granice sa Hrvatskom i od Ljiga do Preljine, povremeno i Ibarsku magistralu, ali je u planu da se kontrola proširi i na još neke važnije magistralne pravce.

Na jednom presretaču i do 12 kamera

Svi automobili sa jakim motorima potpuno su novi, tamne su boje i imaju standardne registarske oznake raznih gradova u Srbiji. Iako se ne radi o super-sportskim automobilima koje koriste razvijenije zemlje, ova vozila su sasvim dorasla zadatku.

Pre svega, nisu upadljiva, a imaju snažne motore koji lako dostižu brzinu od 200 kilometara na čas. Koriste najmoderniju tehnologiju za snimanje i praćenje vozila, a njima upravljaju specijalno obučeni vozači.

Radi se o uređajima koji istovremeno mogu detektovati saobraćajne prekšaje u tri i više saobraćajnih traka putem 12 kamera postavljenih u branicima. Ove kamere u svim meteorološkim uslovima mogu snimiti sve vrste prekršaja. Imaju i sistem koji sam prepoznaje tablice tako da saobraćajci istog trenutka mogu da provere da li postoji potraga za njima i da li je vozilu istekla registracija.

Elektronski sistem snimanja montiran u automobilu, ne pokriva samo prostor ispred vozila, nego i sa strane i iza, a novi presretači mogu da mere čak i brzinu automobila koji dolazi u susret, sa zanemarljivom mogućnošću greške. Visok kvalitet opreme omogućava snimanje pri svim vremenskim uslovima, pa čak i noću, a presretači mogu da budu i zaustavljeni pored puta i registruju brzinu kretanja vozila.

Institucija policijskih "presretača", odnosno neobeleženih vozila koja patroliraju autoputevima jedno je od najefikasnijih sredstava sprovođenja zakona o bezbednosti u saobraćaju. Podsetimo, nedavno je jedan gastarbajter na ovaj način zaustavljen kod Novog Sada, a registrovana mu je brzina od 270 km/h.

  • Gagi

    11.01.2017 12:15
    Pravopis
    Boki2, obrati malo na pravopis, odnosno nepismen si do bola a hoces da ukazes na nepravilnostiROUND
  • Sele

    11.01.2017 09:21
    Kamere i samo kamere! Kakvi presretaci koji se jurcaju autoputevima i magarci koji se sa njima trkaju.
    Ko je putovao po Madjarskoj, Austriji, Namačkoj... Zna kako to funkcionise.
    Slika vas kamera i pri prvom zaustavljanju na naplatnoj rampi, granici ili kontroli dobijete drakonsku kaznu.
    Moj prijatelj u Danskoj vozio 76 a ogranicenje 50km/h kazna 800eur i ponovno polaganje za B kategoriju. E to je sistem... Mislite da ce mu pasti na pamet vise ikada da vozi brze?
    Kamere i sistem kontrole a ne bahati panduri koji jurcaju autoputem!
  • boki2

    10.01.2017 14:54
    ovi vozači što napuštaju zemlju će se toliko naplaćati tamo gde je bolje da će se vrlo brzo vratiti pod drugim imenima i opet sra.i preko predješ jednu milju prekoračenja 120 dolara pa računajte u evropi te snime na auto putu prekoračio brzinu najmanja kazna 220 evra a za pešake da nepričam slušalice u uhu na pešačkom 300 evra razgovor sa mobilnim na pešačkom od 50 do 500 evrova a tek kad na semaforu pričaš mobilnim a upaljeno zeleno a ti stoiš ide i do2000 dolara a u evropi oko 1500 ugrožavaš saobraćaj a kod nas ti je to normalno pa nek idu tamo gde je bolje što se saobraćaja tiče pa će njim plate odlaziti na kazne a o alkoholu da nepričam kazne drastične preko 2,2 promila u evropi 250 do 10,000 evrova zavisi gde si uhvaćen u kanadi trajno ode dozvola ili kazna 10,000 dolarćića i da vas ne zamaram idita vidite probajte mi smo carevi bio video platio kazne ja kriv jer vi vozite a ne neko drugi sve dokumentovano i snimljeno p.s nema tačke ni zareza toliko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.