Internet zanimljiv i kupcima i prevarantima

Za samo godinu dana na jednom od najposećenijih oglasnih portala "Kupujem prodajem" prodato je oko milion predmeta ukupne vrednosti od oko 159 miliona evra.
Kako pokazuje njihova godišnja statistika, najviše se trgovalo mobilnim telefonima, za koje su kupci potrošili čak 19,6 miliona evra, dok je na kompjuterima i drugim uređajima potrošačke elektronike zabeležen promet od 12 miliona evra, koliko je izdvojeno za oko 180.000 prodatih artikala.
 
Prema podacima Ministarstva trgovine, broj građana koji koriste internet je sa 69 odsto u 2015. porastao na 74 procenta u prošloj godini. Kako pokazuje istraživanje iz oktobra, porastao je i procenat građana koji naručuju ili kupuju onlajn i sada iznosi 31 odsto, što je povećanje od sedam procenata u odnosu na 2015. godinu.
 
"Udvostručen je broj e-kupaca koji su upoznati sa makar jednim pravom potrošača koji trguju na ovaj način, a procenat onih koji bi preporučili onlajn kupovinu je sa 87 porastao na 90 procenata", kaže Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine.
 
S obzirom na to da ne postoji jedinstveni registar podataka o elektronskoj trgovini Srbije i zemalja u okruženju, teško je uporediti tržišta. Prema nekim procenama, obim elektronske trgovine u Srbiji je i dalje manji od 10 procenata, ali je pohvalno to što je ovaj deo trgovine u stalnom porastu. Jedan od razloga što, kako kaže, imamo ove pozitivne pomake je upravo završen IPA projekat o razvoju elektronskog poslovanja. Rakić kaže da je posebna pažnja posvećena bezbednoj kupovini putem interneta i pravima potrošača kod ugovora na daljinu.
 
"Mnogi ne znaju da su u odnosu na klasičnu kupovinu, prava kupaca čak i veća u slučaju ove kupovine na daljinu. U slučaju da žele da vrate neki proizvod, po zakonu mogu to da učine u roku od dve nedelje od kupovine, bez navođenja razloga, što nije moguće prilikom kupovine u radnji", kaže načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije.
 
Jačanje trgovine putem interneta dovelo je i do toga da se siva ekonomija vremenom preselila na oglasne portale, što je donelo više posla i inspekciji. Najveća opasnost vreba, ipak, od onih koji nisu registrovani i koji ni inspekciji, u slučaju neke prijave, nisu dostupni. Zato iz Tržišne inspekcije apeluju da kupci moraju i sami da se štite na taj način što bi trebalo da se "drže" registrovanih oglasnih portala, kao i trgovaca koji su prijavljeni i imaju istaknutu adresu, broj telefona, PIB...
 
"Oko 10 odsto kontrola koje inspekcija obavi odnosi se na onlajn trgovinu. Najčešće je reč o povredama prava intelektualne svojine ili o trgovcima koji nisu registrovani. U ovim slučajevima se oduzima roba, a to je najčešće sportska oprema, obuća, nakit, pa i duvan", kaže Goran Macura, načelnik u tržišnoj inspekciji.
 
Prostora za razvoj internet trgovine u Srbiji i te kako ima, a stručnjaci iz ove oblasti kažu da je u Srbiji situacija mnogo bolja nego pre nekoliko godina, posebno jer je i zakonska regulativa sada uokvirena. Slobodan Marković iz Registra nacionalnog domena Srbije kaže da je bolja i ponuda servisa za onlajn plaćanje, a mnogo bolje je uređena i dostava.
 
"Svake godine raste broj kupaca, mada je i dalje više onih koji kupuju preko stranih sajtova zbog cena (uglavnom na kineskim sajtovima) i tražnje za robom koje nema kod nas. U slučaju bele tehnike ili odeće, kupci se odlučuju da kupuju preko domaćih sajtova. Mislim da bi država mogla da doprinese razvoju ove vrste trgovine tako što će omogućiti onlajn plaćanje svojih usluga, čime bi se steklo i poverenje građana", smatra Marković za list Politika.
 
Oprezno sa namirnicama
 
U svetu, najveću šansu za rast u onlajn kupovini ima hrana, koja sporo napreduje, jer ljudi i dalje imaju naviku da je kupuju uživo. U Americi, u kojoj se, prema poslednjim podacima, potroši oko 600 milijardi dolara na kupovinu namirnica, manje od jedan odsto je kupljeno onlajn. Ni supermarketi nisu mnogo uradili na ponudi kupovine putem mobilnih aplikacija, tako da se smatra da postoji veliki prostor za rast u ovoj oblasti. Jedan od pozitivnih primera je Švedska, u kojoj je prodaja namirnica na ovaj način u 2014. godini skočila za više od 40 procenata, na oko 320 miliona evra, a rast je zabeležen i sve do 2016.
 
"I u Evropskoj uniji je slično i potrošači su slabo informisani o svojim pravima iako je trgovina putem interneta mnogo razvijenija. Kod nas su potrošači oprezniji, u odnosu na zapadne zemlje i praksa je da najpre kupuju proizvode manje vrednosti, pa tek kada se uvere da to funkcioniše kreću i sa većim narudžbinama", objašnjava Rakić i dodaje da su slabosti ove vrste trgovine do sada bila nedovoljna informisanost građana i strah od prevara.
 
Mitrovčaninu uslovna kazna zatvora zbog prevare na Limundu
 
Podsetimo, Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici osudio je na šestomesečnu kaznu zatvora, uslovno na dve godine, jednog Mitrovčanina zbog prevare na Limundu.
 
Prevarant je 2014. godine prodao veći broj knjiga zainteresovanim kupcima, ali im knjige nije poslao. Time je prisvojio oko 30.000 dinara. Portal Limundo uspeo je da dobije slučaj protiv Mitrovčanina i nadoknadi celokupnu štetu, a presuda je podrazumevala i uplatu 40.000 dinara u humanitarne svrhe. Oportunitetna kazna značila je da je osuđeni Mitrovčanin imao dve godine da je ispuni, ali on to nije učinio i sada je na snazi uslovna zatvorska kazna. Više o ovom zanimljivom slučaju čitajte OVDE.
  • Naid

    15.01.2017 10:21
    Smanjite cifru, nema veze sa mozgom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.