Kako do veštačke oplodnje o državnom trošku

Za parove koji ne mogu na prirodan način da postanu roditelji i kojima je vantelesna oplodnja (VTO) jedina opcija, dobra vest je da će pored državnih bolnica, ovu proceduru i u 2017. godini moći da rade kod privatnika.
Trenutno je javni poziv u toku, a koje će privatne klinike raditi ovu proceduru znaće se 31. januara.
 
Kako piše "Blic", prema nekim računicama u Srbiji ima oko 100.000 parova koji ne mogu na prirodan način da postanu roditelji. Procenjuje se da u Srbiji svaki sedmi, a u Beogradu svaki peti par ima problem sa neplodnošću.
 
Kako bi parovi o trošku Fonda ušli u proceduru, moraju da prođu određenu proceduru. Pre toga je važno da kandidati za besplatnu VTO ispunjavaju osnovne uslove: da žena nije starija od 40 godina, da je neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da ima očuvanu funkciju jajnika, da nije rađala ili da nema živu decu. Nužno je da supružnici nisu previše gojazni (BMI manji od 30), a potrebno je i da muškarac proizvodi žive i morfološki ispravne spermatozoide, bez obzira na to u kom broju.
 
Prvi korak je da se pacijentkinja javi svom ginekologu u regionalnom domu zdravlja, gde joj se daju detaljna uputstva za pripremu samog postupka. Nakon toga odlazi na prvostepenu komisiju u regionalnoj filijali RFZO.
 
Kada prođe ovu prvostepenu komisiju gde se izjasnila gde želi da obavi vantelesnu oplodnju, onda dolazi na drugostepenu komisiju u ustanovu za koju se izjasnila. Tamo se obavezno pacijentkinji uradi vaginalni ultrazvučni pregled, a muškom partneru uradi spermogram. Lekari koji se bave vantelesnom oplodnjom tada pregledaju medicinsku dokumentaciju i analize i nakon toga donose odluku da li može da se obavi proces VTO ili je neophodno da se urade neke dodatne analize ili hirurška intervencija.
 
Nakon drugostepene komisije, ako je dobila potvrdu i rešenje na ovoj komisiji o uključenju u proces, naredni poziv čeka iz RFZO. Kad dobije poziv, javlja se ponovo u ustanovu gde je dodeljena radi započinjanja procesa.
 
Tada se obavlja prva konsultacija, gde se vrši ponovni uvid u dokumentaciju, i po svim medicinskim parametrima tim lekara odlučuje kada se započinje hormonska terapija, koja je po protokolu individualna za svaku pacijentkinju. Koji će se protokol primeniti, zavisi od individualnih medicinskih parametara.
 
Pacijentkinje kod kojih nije uspeo proces VTO, imaju pravo da ponove proceduru, nakon nekoliko meseci pauze.
 
Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlj "Batut" RFZO je raspisao javni poziv za pružanje usluga vantelesne oplodnje kod privatnika i to za 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti, jer je kapacitet u pet državnih bolnica 1.700 postupka.
 
Tokom prošle godine Fond je zaključio ugovore sa 11 privatnih klinika i tako obezbedio da 3.050 parova započne lečenje neplodnosti. U privatne ustanove ukupno je upućeno 1.060 ljudi. Od tog broja 745 je završilo proces vantelesne oplodnje. Prema podacima iz oktobra 2016. godine, u državnim ustanovama 234 žene je zatrudnelo nakon vantelesne oplodnje, dok u privatnim klinikama njih 143 može da se raduje prinovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.