Srbija primljena u Eurotransplant, pacijenti brže do organa

Bord Eurotransplanta odlučio je večeras da primi Srbiju u tu organizaciju, što znači da pacijenti koji čekaju transplantaciju mogu brže dobiti organ, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja.
Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se rasporedjuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.
 
Ugovor o članstvu biće potpisan na godinu dana, a u medjuvremenu Srbija će morati da ispuni odredjene zahteve. Tim Ministarstva zdravlja Srbije predstavio je danas Bordu Eurotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.
 
U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji obnovljena 2010. godine i da je do danas uradjeno 720 transplantacija bubrega, 35 transplantacija jetre i 30 transplantacija srca. Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Eurotransplantu potrebno je deset. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika.
 
Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi. Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to pet do sedam na milion stanovnika. Biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol centar za transplantacije i biće odredjeni nacionalni koordinatori za transplantacije koji će dežurati 24 sata.
 
Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Madjarska, Austrija i Slovenija, a za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja. U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine uradjeno je 7.000 transplantacija.
 
Eurotransplant postoji 50 godina, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.
  • Načitan

    26.01.2017 09:30
    Pažljivo pročitaj
    E, sad će organi Srba brže da se liferuju za potrebe EU.
    Šta to znači? Krenu'e medijska hajka, podr[ka svih mogu'ih lekara koji imaju KORISTI od tog postupka, neobi;ne patolo[ke analiye i gde treba i gde ne treba (A već sada Hitna pomoć šalje SVAKI topao leš, ma i o0naj koji je umro na očima svih - na patologiju).
    Sve u svemu ne moram da vam prevodim, osvedočićete se.
    Lekarima je pokazano d ane mogu da završe u zatvoru - šta god da urade.
    Porašće prodaja pur-pene kojom patolozi pune šupljine u lešu nastale vađenjem organa.
    Jedini pouzdan način d avas ostave na miru u Srbiji je - da umrete daleko od svih službi, da im leš bude nedostupan narednih 48 sati - kad više ne mogu imati koristi od njega.
    A što se te vrste reciklaže tiče, lekari u V. Britaniji koji se bave eksperimentima nad embrionima _(navodno po zakonu ne starijem od 2 meseca) ali, naravno d aim verujem da oni ne rade drugačije...
    Elem, otkrili su novu vrstu enzima, čija je JEDINA uloga da u roku od nekoliko sati posle smrti podstaknu DNA na RAZLAGANJE. Znači, nije to proces truljenja već razmontiravanja.
    Priroda je znala kakav je čovek. Po informaciji o smrti, sve ćelije aktiviraju enzim koji rastura DNA.
    Zato organi uzeti od mrtvog čoveka mogu opstati samo uz doživotno uzimanje hemije koja blokira ovaj enzim i procese.
    A što znači da će se za bogate nabavljati organi od živih ljudi. Toliko o Srbiji.
  • Nervirach

    26.01.2017 08:31
    Kao neko kome je clan rodbine zavrsio u Zutoj kuci ne bih se igrao sa ovim. Jako sam podozriv sa obzirom na moralne visine nasih prepodobnih medicinara. Cim te budu imali na spisku dobrovoljaca sumnjam da ce se doticnom desiti neki nestanak u mraku Ipak su to nasi, dr-ovi negadljivi na pare.
  • dr Petrovic

    26.01.2017 08:09
    Vec ce " Srbin" da smisli
    Kako medjudrzavni internacionalni sporazum da zloupotrebi u privatnoj ( privatna=privati tudje pare sebi) bolnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija