Uskoro osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti

U narednim danima biće potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti, izjavio je direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Dinić je za RTS kazao da je osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti u Srbiji postojalo pre šest godina, ali da je to sad Evropski standard i trend.

Osiguranje i lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti, kako je naglasio Dinić, pokrivaće iznos od 12.000 evra po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, ovo osiguranje nikako ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu, jer zbog "velikog broja pacijenta koje imaju postoji verovatnća da se desi neka greška".

"I pacijenti će na ovaj način dobiti neku kompenzaciju za eventualno neki nedostatak koji bi se desio. Osiguranje neće važiti samo u nekim specifičnim situacijama, estetske hirurgije ne u smislu unapređenja zdravlja već na zahtev pacijenta, ili kada su u pitanju i situacije koje predviđaju neke infekcije i koje nisu vezane za rad lekara", kazao je Dinić.

Ukoliko lekar napravi profesionalnu grešku u lečenju, a tuži ga onaj ko smatra da je oštećen ili to urade članovi njegove porodice, aktivira se osiguranje određene kompanije, čiji pravni tim može da se nagodi s podnosiocem tužbe ili da zastupa doktora na sudu i plati odštetu ukoliko greška bude dokazana.
 
Ovo osiguranje pokrivaće sve grane medicine, sve struke i specijalnosti.

  • Terješkova

    12.02.2017 20:45
    @viza
    Ogorčena sam na naše zdravstvo, imam u porodici onkološkog bolesnika, ne želim nigde da idem, ne želim ni moja deca da idu...država bi morala najzad da sredi stanje...ne videh ni jednog doktora da nije markiran od glave do pete...od sata, cipela preko džipa do lokacije stanovanja...ako su profesionalno zaštićeni privatno bogami nisu...htela sam da vam kažem
    da kad odete nemojte dolaziti ovamo na
    godišnji odmor da sređujete zube!!
  • viza

    12.02.2017 18:09
    @Pacijent1
    .. Aukoliko vam se pruza prilika ,idite i zivite u to razvijeno zapadno drustvo i videcete koliko ste ovde bili razmazeni i koliko vam se svasta moglo. ..

    Meni se pruzila prilika tako da sredinom godine konacno odlazim iz ove jame . Poredite razvijeno evropsko zdravstvo i ovo nase srednjovekovno ? Da li znate da je nase zdravstvo unazad dve godine zvanicno poslednje u Evropi ?
  • Marko

    12.02.2017 18:04
    Pokrivanje grešaka
    Trebalo bi u taj zakon ubaciti da su lekari obavezni da plaćaju ukop i grobno mesto svojim pacijentima, bar 20 godina.
    I da prestanu da izvode tu glupost sa Hipokratovom zakletvom, koju ne poštuju.
    Takođe da se kod smrti pacijenta po protokolu istraži da li su organi pacijenta otišli negde, i da li je to lekar ugovorio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija