Većinu studenata izdržavaju roditelji

Oko 35 odsto ispitanih studenata u potpunosti finansiraju roditelji i porodica, dok je među njima sedam odsto zaposlenih koji se samostalno izdržavaju tokom studija.
To je pokazalo istraživanje o studentskim navikama koje je tokom januarskog ispitnog roka na sajtu NajStudent sprovedeno na uzorku od 1.300 studenata.
 
Četvrtina ispitanika kombinuje pomoć roditelja sa nekim honorarnim poslom, gotovo isti broj studenata (25,74 odsto) dopunjuje studentski budžet kreditima/stipendijama, dok isključivo od ovih studentskih primanja živi njih oko šest odsto. Procenat studenata zaposlenih sa punim radnim vremenom (40 sati nedeljno) se povećava sa oko sedam odsto na osnovnim, 15 odsto na Master, MBA ili specijalističkim do oko 35 odsto na doktorskim studijama.
 
Prema ovom uzorku, najveći broj ispitanika živi u stanu roditelja, ili sopstvenom stanu, a procenat onih koji stanuju u studentskom domu, najveći je kod studenata master, MBA i specijalističkih studija.
 
Najveći broj studenata ispite sprema 1-2 nedelje i mesec dana pre ispita. U odnosu na 2015. godinu, manji broj studenata je rekao da uči nekoliko dana pre ispita. Za većinu (80%) dužina spremanja ispita zavisi od težine gradiva. Veći broj studenata na postdiplomskim studijama uči kontinuirano tokom semestra u odnosu na one na osnovnim studijama.
 
Najveći broj studenata uči tokom dana, oko 60 odsto ispite sprema pre podne ili popodne, a oko 36 odsto studenata ispite sprema noću. Čak 40 odsto je odgovorilo da uči "po ceo dan", oko 10 odsto kada im obaveze dozvole, a oko 30 odsto je navelo da nemaju određeno vreme kada spremaju ispite.
 
Bez obzira koliko uče, većini studenata "fali jedan dan". Oko 45 odsto studenata na ispite izlazi nevezano koliko su spremni, a skoro tri odsto priznalo je da prepisuje na ispitima. Celo istraživanje pogledajte OVDE.
  • @NN

    01.03.2017 00:30
    Evo još jednog što je hteo da bude student ali mu se nije grejala stolica tolike godine, pa mu sad krivo. Jer da ste bili student, znali biste da posle određenog broja obnovljenih godina padate na samofinansiranje, tako da država ne finansira ništa "večitim" studentima, niti Vaš porez ide na to. Takođe biste znali da ne uče svi kampanjski već prate predavanja i vežbe tokom celog semestra (ili više njih), a par nedelja pred ispit vežbaju i utvrđuju naučeno, jer se ozbiljan ispit ne može spremiti za nedelju dana bez ikakvog predznanja.
    Više cenim nekog ko je završio fakultet s prosekom 6.50 nego nekog ko nije položio ispit u životu a napada druge da su lenji i ništa ne rade.
  • /

    28.02.2017 23:49
    /
    pa zato su odabrali da budu studenti...u nsu...filozofije i sl
  • Daleko je penzija

    28.02.2017 17:43
    Ali, stvarno stanje
    Ispravka. Većinu studenata izdržavaju roditelji - asve njih zajedno izdržavaju penzioneri.
    Sve to zna i MMF, zato se ne treba čuditi tolikim napadima na penzionere, preko domaćih izdajnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.