Svetska banka o Srbiji: Nije dovoljno samo obezbediti pristup internetu

Da bi u potpunosti iskoristila potencijale digitalnog doba, Srbija mora otići korak dalje od pukog pristupa internetu, kaže se u najnovijem izveštaju Svetske banke, uz ocenu da je Srbija jedan od lidera u globalnoj ponudi onlajn talenta.

Srpski frilenseri vide dobre mogućnosti u onlajn frilens poslovima, a zarada je visoka za one koji poseduju adekvatna znanja koja prate nove tehnologije, navodi se u izveštaju.

Istovremeno se navodi da stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi.

Regulatorni okvir EU je značajan faktor koji utiče na zakonodavne reforme u zemljama kandidatima za ulazak u EU poput Srbije.

Unapređenje logistike, na primer, tako što bi se omogućila veća konkurencija i usvajanje novih tehnologija u sektoru infrastrukture, doprinelo bi otvaranju mogućnosti za e-trgovinu u zemlji.

Nedostatak opcija za onlajn plaćanje predstavlja prepreku za e-trgovinu u Srbiji, pri čemu svega 15 odsto građana poseduje kreditnu karticu, kaže ekonomista SB i sastavljač izveštaja Hernan Vinkler.

U izveštaju pod nazivom "Ubiranje digitalne dividende: stavljanje interneta u službu razvoja Evrope i centralne Azije" koji je predstavljen danas u Bukureštu navodi se i da države EU, ukoliko žele da stanu na put porastu nejednakosti i isključenosti u regionu, moraju da usvoje politike usmerene na prilagođavanje radnika novim radnim mestima koja nastaju zahvaljujući internetu.

Pristupačan i gotovo univerzalan pristup internetu nije dovoljan kako bi zemlje EU u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pružaju digitalne tehnologije. Stoga je neophodno još raditi na razvoju politika okrenutih ka stvaranju okruženja za bolje povezivanje radnika sa digitalnim radnim mestima, navodi se u izveštaju.

"Očigledno je da se pristup internetu sam po sebi automatski ne pretvara u ekonomsku dobit", ističe Hans Timer, glavni ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije.

S obzirom na njihov nivo tehnološkog razvoja, evropske zemlje trebalo bi da budu uspešnije u oblasti e-trgovine, ali u Evropi još uvek ne svedočimo pojavi nekog Gugla ili Fejsbuka.

  • Lina

    08.03.2017 18:50
    No da li je
    Zbog prirode posla cesto boravim preko. Recimo U Svedskoj sad za sest meseci internet platila 30 evra, u Londonu isto neku simboliku, skoro nista... Da ne nabrajam vise...Definitivno je preskup u Srbiji.
  • /

    08.03.2017 12:37
    /
    neka revidiraju uslove prekidanja osiguranja po clanu 15 i eto puno, puno, puno novih radnih mesta
    vise od svih fabrika otvorenih zadnjih 15g
  • /

    08.03.2017 10:57
    /
    dopuna dopune
    gazda sbba je izgubio licnu kartu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.