Do sada neviđena serija tužbi lokalnih moćnika protiv novinara

Ljubiši Marinkoviću, novinaru i osnivaču lokalnih nedeljnika "Borski problem" i "Timočke" sinoć u 19h uručene su tri tužbe od strane čelnika opštine Bor i njihovih najbližih srodnika, a prva ročišta po tužbama zakazana su već za danas i to sve u razmaku od 15 minuta.

Prvo ročište je bilo u 14 sati, drugo u 14:15, a treće u 14:30h.

Najnoviji pritisak na medije i novinare predstavlja presedan u brzini reagovanja sudstva u Srbiji, a najoštrije osude stigle su do sada samo od reprezentativnih medijskih udruženja Lokal pres, NUNS, NDNV i ANEM.

Povod za tužbe je serija tekstova objavljenih tokom 2016. godine na sajtu bor-sve.net, a u kojima je Marinković ukazivao na nepravilnosti u radu lokalne samouprave u Boru. Privatne tužbe protiv Ljubiše Marinkovića za uvredu podneli su predsednik opštine Bor Živorad Petrović, njegov brat Goran Petrović koji je direktor Javnog preduzeća za stambene usluge "Bor", kao i načelnica opštinske uprave Ljubinka Jelić.

Da parodija bude veća, tužitelje zastupa advokat Petar Jelić, suprug tužiteljke.

U decembru prošle godine predsednik borske opštine uslovio je članove Saveta Mesne zajednice Gornjane da će napustiti sastanak, na kome je trebalo da bude predstavljen budžet za 2017. godinu, ukoliko iz prostorije ne bude udaljen novinar Ljubiša Marinković.  Tokom februara redakciji "Borskog problema" je naloženo iseljenje iz prostorija u Centru za kulturu Bor koje su godinama koristili i uredno plaćali zakup.

Novinarska i medijska udruženja upozoravaju da se ovakvim postupcima koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama ugrožavaju prava građana da budu blagovremeno i objektivno informisani. 

  • Juga

    09.03.2017 10:13
    Sve je namesteno u sudu
    Nece nevin izaci nevin iz suda zato sto kod nas to ne ide tako, nego jaka veza otvara vrata, postavlja pravila, menja zakon, radi sta hoces jaka veza u Srbiji, odlobadja ubice... Sve je jasno!
  • Laki

    08.03.2017 20:26
    Nego sta
    treba pozatvarati i ostaviti samo "Pink" i "Informer".I naravno samo emitovati mitinge,izjave,i citati kolumne(ako uopste znaju da ih napisu) velikih politickih analiticara tipa Dejan Vuc Stankovica.
  • pa moram opet

    08.03.2017 17:42
    da kazem
    Stvarno je cudno tako brzo zakazivanje rocista ali iako znam da to nije popularno reci ni danasnji novinari vise lice na politicki motivisane osobe nego na onr kojima je stalo do istine i do pravde, naslovi su vam bombicasti i cak nekad i ne odgovaraju temi mnogi se sluze floksulom da jednom izneta i pomovljena laz automatski se smatra istinom a to je sramno. Malo je stvarno istrazivackog rada i iznosenja pravih cinjenica da citaoci sami donesu stvarne zakljucke. Da zakljucim puno je neproverenih cinjenica i mnogo pljuvacine a nekad to niste radili i zato ste sve manje cenjeni a to me zalosti jer se i mali broj onih koji to nisu isto etiketiraju. Pravim novinarima svako dobro i hrabro napred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.