Potvrda da ste živi košta 3.000 dinara

U mestima gde postoje javni beležnici službe overe u opštinama i sudovima od 1. marta više ništa ne overavaju.

Građani kod notara plaćaju mnoge usluge koje su do sada bile besplatne, a u opštinama tvrde da će građani kod notara čekati duže, čak i nekoliko dana.

"Overene papire kojima se ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć mogli ste da dobijete za petnaestak minuta i to besplatno, dok se kod notara plaća. Za sve socijalne kategorije, za izbegla i raseljena lica, usluge overe bile su besplatne, baš kao i overe medicinske dokumentacije za invalidsku penziju", kaže za "Politiku" službenica opštine Palilula.

"Prošle nedelje došla nam je starija žena kojoj su notari tražili 22.000 dinara za overu 40 otpusnih lista iz bolnice, što joj je potrebno za ostvarenje prava na invalidsku penziju", dodala je službenica.

Opštinari nisu naplaćivali ni izlazak na teren radi izdavanja potvrde o životu, što je mnogim starijim sugrađanima potrebno zbog inostranih penzija. Notari ovu uslugu naplaćuju, pa će potvrda da je nepokretna baka živa koštati 3.240 dinara. Od toga je izlazak na teren 2.700 dinara, a sama potvrda je 540 dinara.

  • Građanin

    12.03.2017 10:30
    diogen@sbb.rs
    Pa zato su NOVOKOMPONOVANI NOTARSKI PREDUZETNICI dobili monopol. Država je razvlastila svoje službenike i 70% svoje zarade poklonila šačici privatnika. Zašto? Pitajte građane koji pokušavaju da završe posao kod NOTARA da li je to možda brže ili jeftinije. A ne predsednika njihove komore. Da li svaka istina u ovom društvu mora da se falsifikuje i uklapa u ram nečijih ličnih interesa? Bilo bi lepo kada bi neko u zakonodavnoj vlasti razumeo da u ovoj zemlji postoje i građani te omogućio da bar te svakodnevne poslove možemo i dalje da obavljamo u sudovima,gradskim i opštinskim upravama i mesnim kancelarijama. Ne treba da se sekiraju ostaće dovoljno para za njihove NOTARSKE LJUBIMCE.
  • Gradjanin pokorni

    11.03.2017 15:47
    Advokati su bili u pravu kada su štrajkovali pre tri godine , četiri meseca o svom trošku i govorili da će tako biti.
    Niko ih nije podržao.
    Srećan vam notarski sistem dragi gradjani.
    Svu dokumentaciju će vam sačinjavati i proveravati notari i odgovarati za svoj rad i vaše novce svom svojom imovinom.
    Pod uslovom da imovine uopšte imaju na svom imenu.
    Ako na osnovu svoje slobodne i neograničene volje procene da vaša dokumentacija nije po zakonu i ako ne platite unapred, nema overe, nema Rešenja o nasledjivanju, nema ugovora.Sve zarad vaše pravne sigurnosti i zarad njihovoog finansijskog interesa.
    Nema vam druge, spremite novce i lepo ih pokorno zamolite da vas prime i izvrše overu vaše dokumentacije ili vam donesu Rešenje o nasledjivanju.Ako ih naljutite-ništa od overe.
    Nećete čak dobiti ni potvrdu da ste živi!
  • dzonislav

    11.03.2017 15:19
    Ja sam za italijanski sistem. Oni biraju vladu na 6 meseci. Ne stigne banda da pokrade nista za to vreme. Ovde bi se odrekli politike i presli u drumske razbojnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.