Transparentnost: Nedovoljan institucionalni nadzor izborne kampanje

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da državne institucije kampanju za predsedničke izbore kontrolišu slabije nego prethodne parlamentarne izbore, a da je najavljen i manji obim kontrole međunarodnih institucija.
Kako se navodi, ovogodišnja kampanja "iznedrila je u još većem obimu nego što je to bilo ranije, izazove za koje ne samo da nema institucionalne kontrole, nego nema ni jasnih pravila", medju kojima je prikupljanje "sigurnih glasova", vodjenje kampanje na internetu i društvenim mrežama i oglašavanje pre raspisivanja izbora.
 
TS je u saopštenju navela da Skupština Srbije nije ispunila svoju zakonsku obavezu da formira Nadzorni odbor. "Dok je pre godinu dana predsednica Skupštine makar uputila poziv Vladi i poslaničkim grupama da podnesu predloge za članove tog tela a predlog su dale tri partije, sada je TS po zahtevu dobila iz Skupštine odgovor da 'u 2017. godini nisu primljeni i zavedeni dokumenti koji sadrže takve informacije'", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dodaje, Republička izborna komisija (RIK) radi u sastavu koji nije u skladu sa odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika, "što izlaže riziku odluke koje to telo donese". TS se osvrnula i na rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i ocenila da ni u dosadašnjim kampanjama to telo nije samoinicijativno ispitivalo da li televizijske i radio stanice omogućavaju oglašavanje pod istim finansijskim uslovima, a da je ove godine učinjen "krupan korak u nazad" najavom da neće ni prikupljati statističke podatke o proporciji zastupljenosti pojedinih kandidata u reklamama i informativnom programu.
 
Kako se navodi, Agencija za borbu protiv korupcije, koja treba da kontroliše zakonitost finansiranja kampanje i zloupotrebu javne funkcije, godinama radi sa nepotpunim Odborom, a poslednjih meseci i bez direktora, što, prema oceni TS "povećava mogućnost političkih pritisaka".
 
U saopštenju se ocenjuje da period od završetka prošlih izbora nije iskorišćen da se reši neko sporno pitanje o kojem su govorili posmatrači.
 
TS je navela da će u granicama svojih mogućnosti pratiti obim "funkcionerske kampanje", odnosno navodno redovnih aktivnosti javnih funkcionera koje se preduzimaju baš u doba kampanje. "Nema sumnje, ovakav vid obezbedjivanja besplatne promocije unutar informativnog i drugih vidova programa vredi značajno više nego bilo koja plaćena reklama. Aktuelne zakonske zabrane odnose se samo na deo ovih zloupotreba, ali se ni u tom segmentu ne kažnjavaju (korišćenje službenih vozila za odlazak na političke promotivne skupove, kada nije reč o funkcionerima koji uživaju posebnu bezbednosnu zaštitu)", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.