Devojčici školski drugovi sipali otrov u flašu vode, dobili jedinice iz vladanja

Učenica osmog razreda OŠ "Žikica Jovanović Španac" D. P, u u Zavlaci kod Krupnja, spletom okolnosti izbegla je smrt nakon što su je četiri školska druga navela da popije vodu u koju su sipali preparat za lečenje teške stoke.

Prema rečima njenih roditelja, ona je za dlaku izbegla smrt, a posebno su razočarani kaznom koja je usledila za dečake čija je nimalo naivna šala mogla da bude kobna.

"Četiri učenika su 3. marta otišla do veterinarske stanice u Zavlaci i kupila "velenizol", preparat koji se koristi za krupnu stoku za izbacivanje parazita. Sadržaj kesice su sipali u flašicu sa vodom koju je naša ćerka ponela u školu", priča uzrujan otac.

Tek posle nekoliko dana, čistačica u školi našla je u slivniku kesicu "velenizola", što joj je bilo sumnjivo i odnela je u zbornicu.

"Direktor škole je tada odreagovao, jer mu je bilo sumnjivo. Pozvao je na razgovor učenike koji su kupili otrov i oni su posle pola sata priznali šta su uradili, a zatim su potpisali izjave. Mi smo za to saznali tek posle šest dana kada su nas pozvali u školu. Bili smo zgroženi i uplašeni, jer naše dete je moglo da bude otrovano", pričaju roditelji devojčice.

Otac objašnjava da taj preparat u pola litre vode postaje otrov jer se inače koristi u rastvoru sa 50 litara vode, i to za marvu od 1.000 kilograma.

"Jedan učenik je rekao našoj ćerki da popije malo vode, što je ona nešto kasnije i učinila, ali je primetila da je čudnog ukusa i sama sreća da je ispljunula ostatak. Flašicu je odmah odnela razrednoj, koja je pozvala učenike i oni su rekli da su našoj ćerki sipali kredu u flašicu. Na tome se i završilo, a tek posle nekoliko dana žena koja radi kao čistačica u školi našla je u slivniku bačenu kesicu "velenizola". Bilo joj je sumnjivo i odnela je to direktoru", kaže Milan.

On je ceo slučaj prijavio policiji, a direktor je odreagovao tako što je odmah pozvao učenike i oni su posle pola sata sve priznali. 

"Bili smo zgroženi i uplašeni, jer naše dete je moglo da bude otrovano. Odmah smo slučaj prijavili policiji, a direktor škole nas je uveravao da će dati sve od sebe da počinioci budu kažnjeni i premešteni u drugu školu. Međutim, prekjuče je održana sednica u školi i izglasano je da ti đaci ostanu u školi, ali će im samo biti smanjene ocene iz vladanja. Direktor nam je rekao da on tu više ne može ništa i da je dao sve od sebe, a razredna je ponavljala da je dobro što se ipak sve tako završilo i da i nije bilo toliko opasno jer joj je jedan od tih dečaka tvrdio da je prvo on tu vodu probao pa tek onda da su našem detetu podvalili da je pije, što je velika laž. Ta ista deca idu i dalje sa našom ćerkom u školu, tu su pored nje svaki dan, a mi pitamo ko nam garantuje da neće pokušati da urade isto", kažu roditelji.

Razočarani su što im se niko od roditelja te dece nije javio bar telefonom, da se izvini ili pita kako je njihova ćerka.

Kažnjeni nižom ocenom iz vladanja

Direktor škole Zoran Aleksić kaže da su svi iznenađeni događajem i objašnjava da su preduzete sve zakonski predviđene mere da se đaci kazne zbog nedoličnog ponašanja.

"Sproveli smo kompletan disciplinski postupak i oformljena je komisija u kojoj sam i ja bio jedan od članova, kao i pedagog škole i odeljenski starešina. Predložena mera komisije nastavničkom veću bila je smanjenje ocene iz vladanja na nezadovoljavajuću jedinicu i premeštaj u drugu školu, a postojao je i predlog da se samo smanji ocena iz vladanja na jedan, kao i treći predlog da se tim dečacima smanji ocena iz vladanja na dovoljan - 2. Većinom glasova izglasan je predlog da se smanji ocena na jedan i da deca ostanu u školi. Za taj predlog bilo je 14 glasova, a 11 za smanjenje ocene i premeštaj, dok su tri glasa bila za smanjenje ocene na dovoljan dva", objašnjava direktor.

On ističe da je izrečena mera jedna od najstrožih jer je za premeštaj učenika u drugu školu potrebno dobiti saglasnosti njihovih roditelja, ali i škole koja bi primila tu decu.

  • MOLIM?

    01.04.2017 15:42
    ma o cemu pricate
    oprostite sto nisam upucena u vas pravni sustav,ali ovo je trebalo tuziteljstvo preuzeti.policija,istraga i dizanje optuznice po sluzb.duznosti. pa to je pokusaj trovanja.o cemu vi ljudi pricate???u ovom djelu se moglo nachi najmanje 5 kvalifikacija za podizanje optznice, i to ne govorim o nekakvim bezazlenim optuznicama,iako su maloljetnici u pitanju..pa za neki drek postoje sudovi i kaznene istitucije..ovi klinci ce ovo proci sa packom po prstima,i to u ovoj dobi u kojoj jesu moze stvoriti monstrume od njih. desenzibilizira ih se jer se umanjuje njihov grijeh ,a kako prolaze bez kazne cije bi posljedice osjetili..to je kao da su potpuno nekazhnjeno proshli..tako da che i slijedechi puta bez promishljanja napraviti nekakvu ozbilnu glupost...ne samo da ih se nije kaznilo..vech se ovime praktichki potiche njihovo nasilnichko ponashanje u buduchnosti..
    naprosto ne mogu vjerovat.
  • Caca

    01.04.2017 07:47
    Greška sistema
    Čini mi se da stasavaju generacije koje možemo nazvati 'greška sistema'. Neka deca već na predškolskom uzrastu pokazuju znake poremećaje ponašanja (maltretiranje vršnjaka, životinja, krađe i sl.) Roditelji takve dece najčešće žmure na to i misle 'još je mali-mala', a ima i onih koje je sramota i onih koji ne mogu da prihvate sopstveni roditeljski neuspeh. Kada dođu u OŠ takva deca samo šire lepezu neprilagođenih ponašanja ali se ta ponašanja ni tada ne definišu kao delikventna. Tek kada dođu do 7-8 razreda i urade ovako nešto onda se detektuje problematično dete sa njegovim problematičnim ponašanjem. I onda-škola nemoćna-deca imaju PRAVA zagarantovana Konvencijom UN. Školski psiholozi i pedagozi, ona manjina koja zaista časno radi svoj posao, su tada već gotovo nemoćni jer su ta deca u pubertetu, nesaradljiva sa jedne strane, a roditelji nezainteresovani sa druge. Centri za socijalni rad ne reaguju ili jako sporo reaguju. Zakoni loši, međusobno neusklađeni. I tako dalje i tako dalje a za to vreme odrastaju individue koje će nažalost činiti talog ovog društva i čije ime će se povlačiti po crnim hronikama uz imena onih koje su oštetili, kojima su naudili.
    P.S. Naučite svoju decu prvo njihovim obavezama prema samom sebi, porodici, društvu, pa tek onda njegovim pravima.
  • Prle

    31.03.2017 08:46
    Aleksin zakon
    Postoji predlog Aleksinog zakona koji premešta siledžije bez pristanka roditelja siledžija, ali ovoj vlasti to ne odgovara. Kao i što su dileri droge na slobodi a ne uzatvoru, tako im odgovaraju i siledžije u školi, koje se sistemski štite. Inače bi izglasali Aleksin zakon, koji je bio u skupštini.
    A onda kažu za sve su krivi roditelji. Krivi ste vi, političari na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.