Predstavnici opozicije u RIK-u napustili sednicu zbog kršenja Ustava

Predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji napustili su sinoć sednicu zato što je predsednik RIK-a odbio predlog opozicije da se RIK izjasni o tome hoće li se poštovati odluka Ustavnog suda iz 2016. u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji.
"Odbijamo da učestvujemo u kršenju Ustava Republike Srbije", navodi se u kratkom saopštenju, prenosi Insajder.
 
Saopštenje su potpisali Vesna Rakić Vodnelić, Ljiljana Benać Šantić, Vladimir Gajić, Miloš Pavlović, Dragan Radulović, Ivana Petrin, Dragan Ninković, Vesna Ćirić, Iva Đinđić Ćosić, Marko Danilović, Marko Pušica, Nikola Todorović, Ivan Ninić, Vojin Biljić, Nikolina Lipovšek, Relja Jiksimović, Ognjen Đurić i Bojan Bajčeta.
 
RIK je prošle sedmice usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.
 
Uputstvo predviđa da, pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište Opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte s kontrolnim listom, neupotrebljenim, nevažećim i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.
 
Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je protivustavno pošto je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase s onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raškoj, već na teritoriji Kosova.
  • Mile

    30.03.2017 09:41
    @Tri palme za ribicu?
    Da bi se bolje razumela visina nagrade predsednika RIK, iznos od 33.000 eur odgovara 12-godišnjoj plati radnika koji mesečno prima 200 eur u dinarskoj protivvrenosti. E sad, treba adekvatno odraditi posao za gospodara - mecenu
  • Lujka

    29.03.2017 16:20
    Lenka, pa glasali smo protiv zutih smatrajuci da nije valjalo sta rade. Sta radi ova vlast? Prepisuje radi isto i mnogo gore. A to su isti ljudi samo su se prselili iz zutih u SNS osim brace Vucic.
  • Lenka

    29.03.2017 14:53
    Izbori na KiM
    Do 2012. godine žuti su na isti način brojali glasove i ignorisali su non-stop opoziciju, koja se zbog toga otvoreno bunila.
    Tada im to nije smetalo i bili su za takav način brojanja glasova, a danas kada su u opoziciji oni bi da menjaju pravila.

    Usput, pravila izbornog procesa se nikada ne menjaju posle raspisivanja izbora, sem nekih kozmetičkih stvari ili u svrhu pojašnjenja istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.