U Beogradu danas protestuju sindikati, naučnici, studenti

Povodom 1. maja, u Beogradu će protestovati Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost", biće održan i protest "Protiv diktature", kao i niz drugih protesta.

Protesti će početi pre podne na više lokacija. Naučnici će tako imati svoj "Marš za nauku" koji će početi u 11 časova u beogradskom parku Manjež.

- Prvog maja i naučnici će izaći na ulice, zajedno s radnicima, studentima i drugim ugroženim građanima, braneći svoje pravo na rad, dostojanstven život i položaj nauke - navodi se u saopštenju. Na Fejsbuk grupi "Marš za nauku Beograd" naučnici su naveli da je vreme za međusobnu podršku i solidarnost.

Protest "Protiv diktature" će početi u 8.30 urankom ispred Skupštine Srbije, dok sindikati planiraju okupljanja od 11 časova na Trgu Nikole Pašića. Niz drugih organizacija će svoje pristalice okupiti u isto vreme i potom se u 12 časova pridružiti sindikatima na Trgu.

Prema rečima Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, protest će imati moto "Za veće zarade!", jer smatraju da prostora za to ima, te da je Srbija danas "prikovana na dno u regionu prema nivou zarada, dok su penzije duplo manje".

Stojiljković je poručio mladima da ne treba da "padaju na fraze političara koji govore da njima pripada budućnost", već da moraju da se bore za svoju sadašnjost.

- Ako se ne izboriš za sadašnjost, onda nećeš imati ni željenu budućnost. Imaćeš ekološki ruinirano, siromašno društvo, gde ti ostaje samo prostor da pristaneš da budeš jeftina radna snaga - poručio je predsednik sindikata Nezavisnost.

Podsetimo da su novosadski protesti "Protiv diktature" ponovo prekinuti i okupljanja su pomerena za 3. maj, dok su organizatori Novosađani pozivali na prvomajski protest u Beogradu.

  • Lucifer

    01.05.2017 23:50
    Bez diktature!
    Stavite sve stvari na svoje mesto: važno je da ne bude diktature, a sistem ćemo vremenom prilagoditi tako, da najbolje funkcioniše na dobrobit svih! Shvatite ljudi, svaka partija i svaka verska zajednica upropastila svoj ugled u narodu tako, što se rukovodioci u svim strukturama nisu pridržavali principa koje su propagirali punim ustima, već su gledali da što više bogatstva ugrabe, a nisu vodili brigu o tome da narod gladuje.
  • Barracuda

    01.05.2017 17:21
    Ko je ovo rekao: “Ja sam socijalista. I to veoma drugačiji socijalista od vašeg bogatog prijatelja Grofa Reventlow-a.” Bilo je to 1930. godine, a govornik je bio sve popularniji nemački političar po imenu Adolf Hitler. Te iste godine fašisti i komunisti pod crvenim zastavama marširali su na majski dan. Njihovi lideri su verovali u radničku kontrolu fabrika... u zajedničku proizvodnju. Zajedno verovali u Karla Marksa, koji je naravno izmislio celu stvar. Tačno je i to, da su socijalisti Nacinalnih i Lenjinističkih varijanti bili ljutiti protivnici. Oni su lovili u istom lovištu. Oni su se takmičili za istu vrstu glasača. Jedna vrsta glasača za koju nijedan socijalistički brend nije imao vremana bio je klasični liberal, (ne onaj liberal u liku Č.Jovanovića i L.Perović)... klasični liberal, bio je to ono što su oni nazivali dekadentnim anglo-saksonskim buržoazijskim kapitalistima. Zašto? Zato jer njihova zajednička ideologija bila ta koja je uzdizala silu pre slobode. Zašto su Americi nije zaživeo komunizam ili fašizam? Ogovor je jednostavan, Amerika počiva na slobodi. Amerika insistira na čoveku, pojedincu, jer je samo čovek taj koji deluje i promišlja, u odnosu na kolektiv koji je samo fikcija, stvorena da bi vlasti i moći željni manijaci došli do nekog trona... nema nama napretka sa ovakvom intelektualcima čija je ''duhovna vertikala''Marks, Engels, Lenjin, Staljin,Tito…
  • EU

    01.05.2017 15:30
    Protestantima protiv kapitalizma zabranio bih kupovinu zapadnih marki automobila i koriscenje evra. .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.