Roditelji više neće moći da izbegavaju plaćanje alimentacije

Ministarstvo pravde potpisaće narednih dana sporazum o razmeni podataka sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja koji treba da onemogući izbegavanje plaćanja obaveza alimentacije ili uručenja sudskih poziva i tužbi, prenose Večernje novosti.

Ideja je da se omogući razmena podataka između različitih institucija, odnosno sudova, tužilaštava, zatvora, izvršitelja i beležnika, kao i MUP-a, Narodne banke Srbije, Ministarstva državne uprave i Agencije za privredne registre.

Ocenjuje se da će to sprečiti nesavesne roditelje da varaju sud, tvrdnjom da nemaju stalne prihode i da ne mogu da plaćaju alimentaciju, jer će sudija "jednim klikom" moći da utvrdi da li je roditelj prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, od kada, kod kod poslodavca i slično.

To treba da omogući da se ta prava ostvaruju znatno efikasnije nego do sada. "To će omogućiti znatno skraćenje postupanje sudova, tužilaštva, izvršitelja i beležnika, jer će iz upotrebe biti izbačeni dopisi kao način komunikacije. Informacije će se dobijati trenutnim uvidom u podatke od značaja za vodjenje postupka", kažu u Ministarstvu pravde za Novosti.

Sudije će moći da vide i na kojoj je adresi prijavljen tuženi ili na kojoj adresi se nalazi preduzeće u kojem je zaposlen pa će sprečiti situacije u kojima građani izbegavaju uručenje sudskih poziva ili tužbi.

Sudije i izvršitelji će i u postupcima izvršenja moći jednim klikom da vide da li dužnik ima račune u bankama, da li su oni aktivni ili su u blokadi, da li ima motorno vozilo registrovano na sebe. Sudije i notari će u postupcima raspravljanja zaostavštine moći da izvrše uvid u matične knjige rodjenih, venčanih i umrlih, čime će se onemogućiti izbegavanje navodjenja zakonskih naslednika.

  • Danijela John

    04.06.2023 13:34
    Otac u srbiji a dete akontacij
    Pobegla sam od bivseg supruga i povela dete . Promenila prezime i dete sama podigla, iz straha jer sam bila zena tucena nisam smela da trazim akontaciju tek tada bi me ubio. Sada dete ima 20 god zeli da ga tuzi za alimentaciju i pridruzila bih se tuzbi. Da li bi smo dobile prozes na sudu?
  • Goran

    03.03.2020 21:39
    Alimentacija
    Moja prijateljica je bila jedan put udata i rastavila I ima sa bivsim jednog 4 godisnjeg decaka


    Razlog je bio za rastanak jer je bila svaki drugi dan Tucena i morala da pobegne i ostavila Sina kod njega i Sad on tuzi nju za Alimentaciju Ali ona ne radi Siromasna je nema skolu
    Sad ja vas ja pitam sta se moze uraditi molim vas za pomoc
  • Jelica

    18.01.2020 16:36
    Placanje alimentacije na ziro
    Postovani,posto mi je dodeljeno po resenju da alimentaciju uplacujem na ruke,molio bih Vas da me usmerite kome da se obratim da alimentaciju uplacujem na ziro racun supruge,jer iz dosadasnjeg iskustva znam da supruga novac koristi za sebe i svoje potrebe,odnosno koristi za placanje iznajmljene kirije za radnju..Sem toga u sudu sam insistirao da uplate vrsim iskljucivo na njen ziro racun,medjutim posto joj je racun blokiran,sud je odlucio ovako i omogucio joj jos vecu mogucnost da sa decijim novcem upravlja kako hoce.Unapred hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija