Fijat i Er Srbija daju "siću" u budžet Srbije

Subvencije stranim investitorima od samog uvođenja meta su osporavanja domaćih ekonomista i to nije, sudeći prema podacima o plaćenom porezu, bez razloga.
Kako piše "Danas", zanimljivi podaci do kojih je došao ekonomista Dragovan Milićević, a na osnovu izveštaja o novčanim tokovima najvećih srpskih kompanija, pokazuju da najveći državni projekti, Fijat i Er Srbija, plaćaju najmanje novca u budžet uprkos ogromnim investicijama od strane države.
 
Prema bilansima iz 2015. godine, jer finansijski izveštaji za 2016. još nisu objavljeni, Fijat koji je četvrta kompanija u Srbiji po visini poslovnih prihoda uplatio je 173,7 miliona dinara javnih prihoda, u koje spadaju porez na dodatu vrednost, akcize, carine i ostale dažbine. To je svega 0,12 odsto poslovnih prihoda kompanije. Od toga, ni dinar nije plaćen za porez na dobit.
 
Drugi veliki državni projekat, Er Srbija, u 2015. godini uplatila je 90 miliona dinara, od čega 12,8 miliona poreza na dobit, što je 0,27 odsto poslovnih prihoda kompanije. Ove dve kompanije učestvovale su u poreskim prihodima države 2015. godine sa 0,01 odsto u slučaju Er Srbije i 0,02 odsto u slučaju Fijata.
 
Jedan od glavnih argumenata vlasti prilikom uvođenja subvencija stranim investitorima bio je da će se ta sredstva brzo vratiti državi kroz poreze i doprinose. Slučajevi ove dve kompanije govore suprotno.
 
"Tamo gde je država uložila najviše novca dolazi najmanji doprinos za budžet. Ispada da su oni neto korisnici budžeta. Osim toga, ni danas se ne zna koliko je dato Fijatu, a vidimo koliko malo vraća. Još kad uzmemo u obzir da mu država plaća doprinose za zaposlene situacija je još gora", objašnjava Milićević za ovaj dnevni list.
 
Za Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu je problem što država uopšte krije ugovore od građana pošto su upravo oni ti koji pune budžet, dok ga vlada samo raspodeljuje.
 
"Očigledno je da taj posao sa Fijatom nema naročitog efekta za državu osim što povećava statističke pokazatelje o industrijskoj proizvodnji i izvozu. Koliko znam država je stavila na raspolaganje više od 300.000 kvadratnih metara objekata. Takođe kompanija je oslobođena poreza i doprinosa. S druge strane imaju visoku dodatu vrednost ali iz inostranstva pošto se uglavnom uvoze delovi. Premijer je govorio o uvoznom PDV-u, ali Fijat većinu izvozi a na to se vraća PDV. Korist od toga imaju zaposleni koji primaju plate, zatim lokalna zajednica, ali i država kroz dividende", navodi Savić za Danas. 
 
Ipak, ovaj ekonomista smatra da se milijardu evra uložilo u domaću kompaniju iz prehrambene industrije efekti bi bili daleko veći. Tamo je 80 odsto inputa domaće, pa bi korist imao ceo lanac kompanija, kao i državni budžet. I sve to bez subvencija.
 
Ovo potvrđuje i činjenica da su domaće kompanije, posebno iz agrobiznisa i prehrambenog sektora mnogo veći deo poslovnih prihoda izdvojile za dažbine državi.
 
Recimo Svislajon je u 2015. godini platio 2,1 milijardu dinara što je 13,05 odsto poslovnih prihoda po osnovu poreza i dažbina. Delta je uplatila po osnovu poreza i dažbina 5,3 milijarde dinara što je 10,92 odsto poslovnih prihoda kompanije, a Matijević sa 1,4 milijarde dinara je uplatio 7,4 odsto poslovnih prihoda na račune države.
  • DekacNS

    14.05.2017 08:16
    @Zivan
    Potpuno se slažem sa vašim komentarom! I ta bagra lopova na čelu sa Dinkićem i Tadićem, odavno je trebala da trune u zatvoru, ne samo zbog "zastave"! Jedino, nikako, ne smemo da zaboravimo da su ovi sadašnji, takođe lopovi, na vlast došli tako što su obećavali raskrinkavanje i hapšenje lopurda u vezi sa tim istim privatizacijama i slično! Setite se samo, mahanja ugovorima o "zastavi", te sporne "24 privatizacije" i td..
    Sve mi se čini, da su se lepo udružili, ovi oprali pare i nigde ih nema, a ovi nas jašu i jahaće baš zato što im je zajedno, ovako, lepo!!!
  • /

    14.05.2017 08:09
    /
    u ono vreme je zatvoriti zastavu za kg bilo kao zatvoriti jp u nsu
  • Jovan

    14.05.2017 04:19
    Dahije
    Nevidjene prevare i pljacke.
    Interesantno je da je u svakoj NAJGOROJ stvari po radnike i drzavu do lakata umackan gosn' Dinkic.
    Veliki "strucnjak" za maglonomiju i definitivno SAKRIVANJE novca koji je opljackala porodica Milosevic, pa iznela na Kipar.
    Ima tu elemenata veleizdaje, samo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija