PUPS: Umanjenje penzija imalo smisla

Puna državna kasa, stabilne javne finansije i vidljiv ekonomski rast pokazali su da je velika penzionerska žrtva od pre tri i po godine imala smisla i da je podrška Partije ujedinjenih penzionera Srbije merama fiskalne konsolidacije bila ispravna i pored svih napada i osporavanja, navodi PUPS u saopštenju.
PUPS: Umanjenje penzija imalo smisla
Foto: 021.rs
PUPS očekuje od Vlade Srbije da u narednom periodu predloži održivo rešenje, najprihvatljivije i najpravičnije za sve penzioinere Srbije i državu Srbiju.
 
Istovremeno, aktuelni događaji potvrđuju da je PUPS s razlogom još pre pola godine ukazao na neophodnost hitne reforme penzionog sistema u Srbiji i pozvao na opštedruštveni dijalog radi rešavanja tog "pitanja nad pitanjima", dodaje se u saopštenju.
 
Podsetimo, Savez samostalnih sindikata Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražili su da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija, kao i ukidanje kaznenih poena za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života.
 
I misija MMF-a sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere - odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić je to prokomentarisala da bi "ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem - redovno dvogodišnje usklađivanje penzija".
 
Prema nekim računicama, od 2014. kada je umanjenje penzija počelo da se primenjuje pa sve do kraja 2017. godine, od penzionera je uzeto više od 430 miliona evra.
 
Tri moguća scenarija
 
Kako su ranije navele "Novosti", stručnjaci državi nude tri računice kada su penzije u pitanju, a jedna od njih je linearno povećanje svih penzija za isti procenat, pa i onih koje nisu smanjivane. To je, kako se prenosi, najizvesnije rešenje, prema kojem će svim nastarijim građanima primanja biti najverovatnije uvećana za osam odsto. 
 
Kao još jedan model, list navodi ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija s kraja 2014. godine, koje traži Međunarodni monetarni fond. Prema ovom scenariju, kod gotovo 60 odsto penzionera koji primaju do 25.000 dinara ne bi bilo nikakvih promena - penzije bi im bile kao i sada. 
 
Treći model bi, prema računici Fiskalnog saveta, bio kombinacija prva dva, napominje list, uz objašnjenje da to znači da bi ove godine penzije svima linearno porasle za 2,5 odsto, pa i onima kojima nisu umanjene. Onim penzionerima koji su osetili mere štednje, polovina oduzetog novca bi trebalo da se vrati prve godine, a ostatak iznosa naredne. 
  • Građanin bez pošte

    16.05.2018 17:24
    Podrška dostavljačima pošte!
    Sve vama ima smisla dok vaši političari drpaju Poštu!
  • Mile

    16.05.2018 15:50
    Igraju se delije a sa penzijama. ože im se, pa što da ne.
  • Petar

    16.05.2018 15:21

    PUPS: Umanjenje penzija imalo smisla
    Ova izjava ima smisla koliko i ucestvovanje ministra rada na prvpmajskoj protestnoj setnji za prava radnika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija