Vučićević nepravosnažno osuđen zbog govora mržnje

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu urednik lista "Informer" Dragan J. Vučićević osuđen je za kršenje zabrane govora mržnje.
Vučićević nepravosnažno osuđen zbog govora mržnje
Foto: 021.rs
Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da ohrabruje presuda koja "etiketiranje aktivista kao izdajnika i stranih plaćenika opisuje kao govor mržnje". 
 
"Nadamo se da će ova presuda predstavljati prekretnicu ne samo u sudskoj praksi, već i u promeni odnosa javnosti prema onima koji šire mržnju i inspirišu nasilje. Sudske odluke su temelj pravne države, ali je neophodna i osuda javnosti koja je momentalna i efikasna, kako bi naše društvo jasno pokazalo da nije na strani onih koji šire mržnju, netrpeljivost i laži", piše u saopštenju. 
 
Inicijativa je pozvala sve da iskažu javnu i jasnu podršku toj presudi navodeći da se time "ne vrši nedozvoljeni pritisak na sud, već se izražava stav i mišljenje javnosti i čuva savest ovog društva koje mora na jasan način, u svakoj mogućoj prilici, otvoreno reći da je protiv svake mržnje, nekažnjivosti zločina i glorifikacije zločinaca". 
 
Presuda se odnosi na tekst sa nadnaslovom "Rat stranim plaćenicima" i podnaslovom "Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe, podele i haos u zemlji" koji je list "Informer" objavio 1. februara 2017.
  • Tata Ikun

    26.07.2018 06:44
    Znam samo da gospodin treba da bude pravosnažno osuđen na neko vreme u Kovinu, a vest nisam pročitao.
  • MiLana

    26.07.2018 00:08
    Užas
    Šta je čovek slagao?
    Za koga rade ovi naši sudovi?
    Za račun stranih zemalja...
  • лила

    25.07.2018 22:59
    видећемо
    Браво за младе, браво за пресуду, али у овој држави сачекајмо да пресуда постане правоснажна и да се по истој поступи, па се онда радујмо... Надам се.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija