Na hiljade najiskusnijih medicinskih sestara odlazi iz Srbije

Prema podacima Sindikata medicinskih sestara i tehničara, godišnje ih iz Srbije ode više od hiljadu.
Na hiljade najiskusnijih medicinskih sestara odlazi iz Srbije
Foto: Pixabay
Kako prenosi N1, medicinske sestre i tehničari poručuju da je pet do dvanaest da se njihov položaj poboljša - i tu nisu u pitanju samo zarade, već i uslovi rada. U suprotnom, trpeće zdravstveni sistem i pacijenti.
 
Miroslav Zelić 24 godine radi u Domu zdravlja u Subotici, ali od oktobra će svoj posao nastaviti u Irskoj.
 
"Moja osnovna plata je 45.000 dinara pošto imam visoko obrazovanje i to je to, nema nikakvih dodataka, to je ono što dobijam, što smatram da za ono što rade sestre i tehničari nije dovoljno", kaže Zelić.
 
Njegova koleginica iz Vrbasa, Slavica Dimitrijević, ispratila je prošle godine 25 sestara u inostranstvo. I ona je spremna da krene za njima, iako je u bolnici u Vrbasu provela 30 godina.
 
"Ja i dalje učim italijanski jezik, pa kad bude prilike, ja ću otići... U međuvremenu sam završila i Ekonomski fakultet i tražim izlaz iz ove situacije", kaže Dimitrijevićeva.
 
Slavica i Miroslav imaju po tri decenije iskustva, i njih ne mogu lako zameniti novi medicinski radnici.
 
"Ono što nije dobro jeste što odlaze oni koji imaju visoke škole, master studije, sestre i tehničari sa dragocenim iskustvom", navodi za N1 Ivanka Adžić iz Udruženja zdravstvenih profesionalaca.
 
Predsednik Srbije je, pre nekoliko dana u Vrnjačkoj Banji, dao je obećanje medicinskim sestrama. "Za najviše tri, tri i po meseca možete da očekujete značajna povećanja i tu nećemo stati, stalno ćemo povećavati plate kako bi ostali ovde i brinuli se o našim pacijentima", rekao je tada Aleksandar Vučić.
 
Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara poručuje da je pet do 12.
 
"Ako se ne uradi to, naše kolege, svih 50.000 koliko ih ima u zdravstvu, mogu da odu u druge zemlje jer ih tamo jedva čekaju. Prosečna zarada je oko 35.000 dinara, niže su u domovima zdravlja, u bolnicama nešto veća, u zavisnosti od posla. Ali većinu tog novca sestre ne nose kući jer su i one opterećene brojnim kreditima", kaže Dragica Dašić.
 
Uči se najčešće nemački jezik, a da bi ostale u Srbiji, medicinske sestre traže da njihov rad bude prepoznat.
 
"Imate situaciju da medicinske sestre u Srbiji nisu prepoznate, njihov status nije zakonom regulisan, njihove usluge se ne vide, ne plaćaju se i one se negde podrazumevaju", navodi Dinja Otašević iz Udruženja medicinskih sestara.
 
Da medicinske sestre nisu prepoznate, pokazuje i saopštenje Lekarske komore Srbije u kojem na pitanja N1 o odlasku medicinskih sestara stižu podaci o lekarima. Stav LKS je da svakako moramo zajedno raditi na popravljanju radnog ambijenta za sve zdravstvene radnike, a posebno lekare, kao nosioce zdravstvenog sistema i predstavnike najodgovornijeg zanimanja.
 
Odlazak medicinskih sestara i tehničara otežaće posao lekarima, koji bez tog osoblja praktično ne mogu da rade. A odliv preti da ugrozi i nove generacije koje neće imati ko da uči. 
  • /

    28.07.2018 16:19
    /
    @braca
    ko li ono deli senvice sa matijevic pastetom i vucicem na poklopcu iste?

    oni odlaze zato sto im se moze.
    srbi beze zato sto moraju
  • braca

    28.07.2018 11:50
    @/ / a kako to suruju hrvati,rumuni, bugari ...sa rusima pa im ljudi beze preko, smrdis na sendvis bato
  • Rade

    28.07.2018 11:37
    Pa neka idu kad bi znali koliko nemaca ode u inostranstvo gde ih vise placaju jer su im dosljaci oborili cenu rada ne bi ovo shvatali kao neku narocitu vest .A od ovih hiljada koje nabrajate 70 %se vrati zato sto nikada ne savladaju jezik dosta njih shvati da te pare tamo ako se ne odreknete svega nisu nista posebno mnogi nikada ne dobiju stalne radne dozvole .Osim toga kod nas se svake godine iskoluje toliko medi osoblja da mozemo da ih izvozimo .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.