Komunalni računi zastarevaju posle 12 meseci, poreski dugovi za pet godina

Građanima često od raznih institucija na naplatu stižu uplatnice kojima je rok odavno istekao.
Komunalni računi zastarevaju posle 12 meseci, poreski dugovi za pet godina
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", Lenka D. iz Beograda dobila je rešenje Poreske uprave, kojim joj je naloženo da plati 4.270 dinara poreza na prenos apsolutnih prava za automobil, koji je prodala pre 13 godina, iako ove poreske obaveze zastarevaju posle pet godina.
 
 "Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kod prenosa uz naknadu prava svojine na motornom vozilu prava korišćenja građevinskog zemljišta i prenosu prava intelektualne svojine", kaže za "Novosti" advokat Miloš Jovanović. Poreski obveznik je prodavac, odnosno prenosilac prava, a obaveza plaćanja poreza nastaje u momentu prenosa, odnosno sticanja određenog prava, što je zapravo momenat zaključenja ugovora. Zakonska obaveza građana je da u roku od 30 dana od dana overe ugovora, podnese Poreskoj upravi poresku prijavu. 
 
Obaveze za komunalne usluge zastarevaju posle 12 meseci, a poreski dugovi za pet godina.
 
"Shodno Zakonu o obligacionim odnosima, sve komunalne usluge koje pružaju komunalna preduzeća, zastarevaju u roku od jedne godine od momenta dospelosti, a to je rok u kome obaveze treba da se plate", kaže advokat Svetlana Pavlović.
 
Pod komunalnim uslugama podrazumevaju se usluge isporučene struje, vodovoda i kanalizacije, daljinskog grejanja, održavanja stambenih zgrada, odnošenja komunalnog otpada. Tu su i usluge mobilne i fiksne telefonije, kablovske televizije, interneta, ispostavljene kazne za parkiranje.
 
Tako račun za utrošenu struju EPS-a za mesec jul 2017. godine dospeva za plaćanje 20. avgusta 2017. godine i to potraživanje EPS-a zastareva 21. avgusta 2018. godine.
 
"Nakon toga ne postoji obaveza građana da plati taj račun i EPS nema prava da ga prinudno naplati, a u slučaju da pokuša prinudnu naplatu, potrebno je samo izjaviti prigovor zastarelosti", objašnjava Pavlović.
 
U praksi se, međutim, često dešava da javna i komunalna preduzeća izdaju građanima račune za komunalne usluge koje su pružene pre pet, šest godina.
 
"Te obaveze su zastarele za naplatu i građani nemaju obavezu da takve račune plaćaju. U tom slučaju, građanima se preporučuje da te račune reklamiraju preduzeću koje ih je izdalo, u roku od osam dana od dana prijema i da posebno naglase da su računi zastareli. Ipak, ako se pokrene postupak prinudne naplate preko javnog izvršitelja za zastarele obaveze, građani moraju u pisanoj formi da ulože prigovor na Rešenje o izvršenju, koje im mora biti dostavljeno od strane postupajućeg izvršitelja. U tom prigovoru će navesti da su dugovanja zastarela", kaže Pavlović.
 • Tihomir

  11.01.2020 11:45
  Za smece
  Imam 14000 penziju ja i cerka zivimo od toga nemamo kantu za smece a doslo mi je da platim 62000 dug i sad su poceli da mi skidaju sa penzije 3600 molim ako neko zna da mi kaze sta mogu da uradim
 • Jovan2

  22.08.2018 10:59
  @Mickey koji kaze 3.glupost
  1. clan 36 stav 2 zakona o izvrsenju
  Dostavljač ostavlja u poštanskom sandučetu izvršnog dužnika ili na drugom mestu na adresi izvršnog dužnika obaveštenje ...
  Sto znaci da ako nisi kod kuce moze da ostavi gde hoce, npr ispod kucnog praga deluje kao sigurno mesto, ili aj dokazi da nije ostavio ili aj dokazi da si bio kod kuce.
  2.
  Ako hoces slikacu ti kovetu sa oznakom SC, koja je stigla u petak posle podne predzadnjeg dana roka, pa kada sam otisao u postu da pitam ko je primio - kad pise licno dostavljanje na koverti, niko nije primio ni ne mora pise SC.
 • Mickey

  22.08.2018 09:35
  Naplata
  1. Svaki pojedinačni račun zastareva za 1 god, nije bitno posle sabiranje, samo treba izjaviti prigovor na račun.

  2. Za 10 god zastareva samo pravo na pokretanje postupka na izvršne odluke, jednom kad se pokrene izvršenje, suštinski može da traje neodređeno.

  3. Dostavljanje je obavezno lično, a može da primi i član domaćinstva, a rok za prigovor teče tek od dana kada se zaprimi i ne može vam nikad ostati samo jedan petkom za prigovor, to je čista glupost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija