Proizvođači suncokreta najavili proteste za ponedeljak

Proizvođači suncokreta u Srbiji uputili su zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da preispita da li se otkupljivači te uljarice ponašaju kartelski, rekao je predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.
 Proizvođači suncokreta najavili proteste za ponedeljak
Foto: 021.rs
On je kazao da će proizvođači iz požarevačkog kraja u ponedeljak započeti proteste, jer su nezadovoljni niskom otkupnom cenom suncokreta od 28,5 do 30 dinara po kilogramu. 
 
Kako je naveo, najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji, Viktorija grupa, ponudila je cenu od 28,5 dinara, a očekuje se da istu otkupnu cenu daju i druge kompanije koje kupuju tu uljaricu. Prošle godine otkupljivači su plaćali suncokret od 37 do 41 dinar po kilogramu.
 
"Viktorija grupa je najveći otkupljivač suncokreta i zbog savremene tehnologije prerade ima oko deset odsto niže troškove i može da ponudi najvišu otkupnu cenu, pa je prva objavila da suncokret otkupljuje po 28,5 dinara po kilogramu i tako niskom cenom vrši pritisak na ostale pa će i oni biti prinuđeni da po toj ceni otkupljuju", rekao je Jakšić. 
 
Na pitanje da li je 28,5 dinara realna cena i da li će popustiti ako proizvođači bojkotuju otkup, u Viktorija grupi su naveli da su utvrdili konačnu cenu za rod suncokreta za ovu godinu od 28,5 dinara po kilogramu.
 
"Cena je kao i do sada formirana u skladu sa referentnim svetskim berzama i tržišnim kretanjima u zemlji i regionu", kažu u Viktorija grupi. 
 
Jakšić je istakao da suncokret nije berzanska roba, kako je tretiraju u Viktorija grupi, jer "ne može da se čuva već mora za kratko vreme da se preradi". 
 
"Otkupljivači su prošle godine plaćali kilogram suncokreta od 37 do 41 dinar po kilogramu i mnoge proizvođače su vezali za sebe tako što su im dali repromaterijal i oni sada moraju da im isporuče suncokret, a ja radije uzimam kredit", rekao je Jakšić. Istakao je da su "proizvođači ulja počeli da obaraju cenu ulja sa 120 dinara na 90 dinara da bi se opravdala niska otkupna cena suncokreta". 
 
"Cena ulja od 90 dinara trajaće mesec dana, pa će je, kada se završi otkup, vratiti na 120 dinara", tvrdi Jakšić. On je rekao da su uputili zahtev ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i predsednici Vlade Ani Brnabić za razgovor o problemu otkupa i niskoj ceni suncokreta.
 
Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika iz Požarevca Ivan Vučković navodi da lokalni otkupljivači plaćaju suncokret 30 dinara po kilogramu, ali da su najavili da će spustiti cenu, a prete i da će prekinuti otkup. 
 
"Prošle godine prodao sam suncokret po 37 dinara po kilogramu, a od tada su troškovi proizvodnje porasli za oko 30 odsto", kaže Vučković.
  • White Power

    23.08.2018 10:17
    Bizmismen
    Kostić i njegov "model uspešnog poslovanja".
    Nije čestito ni zaseo na čelo najnovije akvizicije, a već "reformiše" - al preko leđa seljaka.
    Lako je Kole iz monopolističke fotelje biti silan, deliti savete i mudrovati.
    Da ti nije državnih šećernih poklona, još uvek bi prodavao kokice ispred "Vrbašanke".
  • nenad

    23.08.2018 06:45
    Posledice
    Viktoriju kupio kostic......SNS BOT .
  • ST

    22.08.2018 23:42
    Da se nije bata umesao,posle malina i u suncokret? Sta je sledece?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija