Kuburović: Zakon o borbi protiv korupcije ojačaće Agenciju

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Kragujevcu da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije rađen u potpunosti u skladu sa preporukama Greka, tela Saveta Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije, demantujući ocene nevladine organizacije Transparentnost Srbija.
Na zahtev novinara da prokomentariše ocene Transparentnosti Srbija da Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije ne daje prva rešenja i umanjuje odgovornost odnosno ovlašćenja Agencije, Kuburović je rekla da je to netačno.
 
"Nacrtom zakona su ojačana ovlašćenja Agencije, proširene su nadležnosti u odnosu na one koje ima sada, tako da ne vidim da je tačna izjava koja je data. Iz Brisela i Evropske komisije nisu stigli komentari da ovim zakonom nije ojačano ovlašćenje Agencije", rekla je Kuburović.
 
Ona je dodala da pored Zakona o borbi protiv korupcije Ministarstvo pravde je izradilo, a Vlada usvojila, i nacrt Zakona o lobiranju koji uvodi takođe nova ovlašćenja za Agenciju, pošto će ona da vodi i registar lobista, da ih obučava, izdaje uverenja i da, na neki način, širi obaveze funkcionera koji će morati da prijavljuje svaku vrstu lobiranja Agenciji.
 
"To upravo pokazuje da Agencija širi i kapacitet ali i širi svoju nadležnost", rekla je Kuburović.
 
Na pitanje zašto se kasni sa donošenjem Zakona o borbi protiv korupcije, Kuburović je rekla da je jedan od razloga promena direktora u Agenciji, ali kada su se stekli uslovi i usaglašen stav i Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije nacrt je relativno brzo završen.
 
"Nadamo se i da će Evropska komisija u što kraćem roku zvanično da dostavi mišljenje, jer od tog mišljenja zavisi kada će se zakon ući u skupštinsku proceduru", rekla je Kuburović.
 
Ona je navela da u nacrtu Zakona o borbi protiv korupcije nije bilo promene u načinu izbora članova Odbora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija