Đukić Dejanović: Degradirajuće naknade za porodilje biće uvećane

Savet za populacionu politiku razmatrao je mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, nakon obračuna porodiljske naknade po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, dobijaju 900 dinara mesečno, izjavila je za Politiku ministarka Slavica Đukić Dejanović.
Đukić Dejanović: Degradirajuće naknade za porodilje biće uvećane
Foto: Pixabay
"Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu", rekla je ministarka.
 
Navodi, međutim, da žene koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec ili dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što, priznaje, jeste degradirajuće.
 
"O tome smo razgovarali na sednici saveta, kojoj je predsedavala premijerka. Razmišljamo da kod prvih izmena zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali koliko god budemo imali para, uložićemo u to", navela je Đukić Dejanović.
 
Rodila treće dete, dobija 2.602 dinara
 
Među onim ženama koje po novom zakonu dobijaju izuzetno malu naknadu je i Anastasija Đunisijević koja je rodila treće dete, a čija će plata tokom čitavog porodiljskog bolovanja biti 2.602 dinara. 
 
"Ovo mi je prvi posao posle dužeg vremena. Moj muž prima minimalac, živimo kao podstanari i zaista ne znam kako ćemo preživeti sada sa ovom mojom mizernom platom", ispričala je Anastasija za Bebac. 
 
Kako kaže, ona je tražila posao, ali zbog obaveza oko dece nije u tome uspevala: "Drugo dete nismo odmah uspeli da upišemo u vrtić jer za njega nije bilo mesta. Kad sam konačno uspela da mu obezbedim mesto, zaposlila sam se, ali i neplanirano ostala trudna. Iako treće dete nismo planirani, nisam želela da abortiram". 
 
Anastasija živi sa suprugom i troje dece u iznajmljenom stanu, a od suprugovog minimalca i sada njenih 2.602 dinara treba da prežive čitav period porodiljskog bolovanja, odnosno dve godine. Bila je zaposlena kao spremačica dva meseca pre saznanja da čeka bebu.
 
"Užasno sam besna i razočarana. Od tolike priče o natalitetu i podršci dospeli smo u nikad goru situaciju. Sigurna sam da ima još mnogo žena koje su prošle kao ja", navodi Anastasija. 
 
Sve je delovalo kao lepa zamisao
 
"Bila sam u Radnoj grupi za pripremanje ovog Zakona. Sve je delovalo kao lepa zamisao, ali danas, verujte mi, malo šta da je od početne zamisli ostalo", izjavila je "Blic" Gordana Plemić, predsednica Udruženja "Roditelj".
 
Dodaje da je država proširila broj žena koje sada mogu da primaju novčanu nadoknadu na porodiljskom odsustvu, ali je na određeni način "morala sebe da zaštiti", te je drugim grupama umanjila primanja različitim komplikovanim računicama, pa se dolazi do zaključka da je za nekoliko grupa porodilja novi Zakon samo otežavajuća okolnost.
  • uvek isto

    10.09.2018 08:54
    Ono sto je meni sokantno su komentari drugih zena koje citam, umesto da se podrzavamo kao i uvek kritikujemo i pricamo o nekom planiranju zivota u sitne detalje sto ne postoji, uvek se desavaju nepredvidive situacije. Sta je sa mladim zenema koje rade tek 6 meseci a zatrudnele su, one treba primaju sto manje jer su se toboze drznule da zatrudne. Uostalom ako se u ovoj drzavi i onako krade na veliko sta kome smetaju porodilje i njihova primanja kakva god bila s obzirom da je to ulaganje u decu koja ce valjda jednog dana predstvaljati neku buducnost ovog naroda koji je i onako pred istrabljenje.
  • Zeljko

    09.09.2018 08:41
    Otimate od porodilja, terate nas odavde, dramite po Kosovu, kupujete avione i aute za glasače komunalce, decu lecite sms-ovima, a zadruzi date 3 miliona... Lako se ovaj niz može nastaviti! Sramota do čega ste nas doveli!
  • !

    08.09.2018 22:13
    Uništitelji potomstva
    Sve čine da oteraju mlade odavde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija