Deca moraju da plate da bi predstavljala Srbiju na takmičenjima

Samo deca roditelja sa dobrim primanjima ili ona koja treniraju u većim klubovima, mogu da se nadaju sportskim rezultatima, jer je za učešće na međunarodnim takmičenjima, čak i kada su članovi reprezentacije, sami moraju da snose troškove.
Deca moraju da plate da bi predstavljala Srbiju na takmičenjima
Foto: 021.rs
Tako je pre dve nedelje od klubova zatraženo da za svoje članove, koji će na Balkanskom prvenstvu u tekvondou nastupiti u ime Srbije, plate 18.000 dinara.
 
To je iznos koji, po navodu Tekvondo asocijacije Srbije, u čijoj režiji putuju, pokriva troškove autobuskog prevoza, prenoćišta sa doručkom za dva dana, kotizaciju od 3.600 dinara po takmičaru i putno osiguranje - kaže jedan od nekoliko roditelja koji su se obratili redakciji Danasa.
 
On dodaje da se ne zna šta koliko košta ali da klub u kome trenira njegovo dete ne može taj novac da pokrije iz svojih sredstava. Kaže i da nema logike da klubovi snose troškove reprezentacije jer su i sami već uložili mnogo novca kako bi finansirali takmičenja i opremu za svoje članove. Smatra da se takvim sistemom forsiraju veliki klubovi i takmičari koji su se već dokazali, dok mlađe kategorije za šansu da steknu ime moraju da plate.
 
Zvanično objašnjenje zbog čega TAS ili Ministarstvo ne snose troškove članova reprezentacije je da Balkansko prvenstvo nije bilo predviđeno finansijskim planom, iako je reč o šampionatu koji se održava već više od dve decenije, a Srbija je u nekoliko navrata i sama bila organizator.
 
Posebno je zanimljivo i to što je od klubova, po savetu dobijenom iz Ministarstva omladine i sporta, zatraženo da novac za svoje takmičare uplate kao donaciju TAS-u, s tim da, prema ugovoru koji im je dostavljen, "primalac donacije nema nikakvih dugovanja po ovom osnovu, kao ni obavezu vraćanja primljenog iznosa".
 
"U poreskom tretmanu nema suštinske razlike između namenske i donatorske uplate, ali ako je prva forma u pitanju, onda se primljeni novac mora iskoristiti i pravdati po specifikaciji troškova za svakog učesnika. Kod donacije, međutim, nema pravdanja uplatiocu, i ukoliko u ceni ima prostora, deo može da ode i na drugu stranu. Inače su u sportu široko rasprostranjene takve "šusterske" transakcije i ugovori, pa ni saveti iz Ministarstva nisu stručniji. Sve to omogućava široku zonu plaćanja na crno. Imate primer da u mnogim sportovima i sudije i delegati dobijaju novac na ruke, bez traga, a potom savezi od države i ministarstva traže novac za aktivnosti", kaže za "Danas" Dragan Radović, vlasnik jedne knjigovodstvene agencije.
 
Ministarstvo omladine i sporta ni posle nedelju dana list "Danas" nije dobio objašnjenje kako se dogodilo da novac za to takmičenje ne bude obezbeđen. Ovaj list je pitao zbog čega članovi reprezentacije, odnosno klubovi ili roditelji, plaćaju za učešće na šampionatu na kome predstavljaju Srbiju? Pitao je i zašto se plaćanje vrši po ugovoru o donatorstvu koji TAS sklapa sa klubovima, i da li je tačno da je tu formu naplate predložilo Ministarstvo, zatim zašto klubovima nije dostavljena specifikacija troškova i objašnjenje kako se došlo do te sume a nije im ostavljena ni mogućnost da eventualno u svojoj režiji nađu jeftiniju opciju. Najzad, list je pitao i kakva je svrha što Ministarstvo iz svog budžeta izdvaja 750.000 dinara mesečno za 14 trenera koji rade sa mlađim kategorijama, kada deca sama moraju da plaćaju odlazak na velika takmičenja. 
 
TAS: Krivo je prethodno rukovodstvo
 
U TAS-u krivicu prebacuju na prethodno rukovodstvo. Kažu da se godišnji finansijski plan utvrđuje na osnovu godišnjeg programa rada, a na osnovu kalendara takmičenja svetske, evropske i balkanske tekvondo federacije.
 
"Već nekoliko godina unazad nemamo informaciju da li će se održati Balkansko prvenstvo, kada ni ko je organizator. I ove godine smo odluku o održavanju prvenstva u Budimpešti dobili početkom leta, kada je budžet TAS-a već bio uveliko istrošen zahvaljujući nedomaćinskom trošenju sredstava od strane bivšeg generalnog sekretara. On je zbog neprofesionalnog vođenja TAS i nenamenskog trošenja početkom godine smenjen sa ove funkcije. Iako zbog neisplanirane finansijske konstrukcije ovo takmičenje nije u kalendaru TAS, zbog molbe većeg broja klubova Upravni odbor i kancelarija TAS prihvatili su da organizuju odlazak nacionalnog tima. Jasno smo napomenuli svim klubovima da ove godine nemamo sredstva za ovo takmičenje i da je jedino moguće da idu takmičari za koje klub obezbedi sredstva koja će donirati TAS sa namenom za svoje takmičare. Nikada niko ispred TAS-a nije tražio od roditelja da finansiraju odlazak takmičara", navode u odgovoru Danasu i dodaju da su "možda klubovi koji nisu želeli da snose troškove za svoje takmičare tražili od roditelja da to plate".
 
Navode da je Ministarstvo iznelo stav da roditelji za učešće reprezentativaca ne mogu direktno plaćati, ali da TAS kao neprofitna organizacija može primati donacije za finansiranje svojih aktivnosti tako da je to i saopšteno klubovima koji su iskazali interes da njihovi takmičari idu na ovo prvenstvo.
 
U TAS-u tvrde i da su pronašli najjeftiniju varijantu, a da nije bilo moguće da sami klubovi snose troškove.
 
"TAS je odgovoran za celu ekipu što sigurno ne bi bilo moguće ukoliko bi se išlo odvojeno i po privatnim smeštajima. Kada reprezentacija putuje jasna su pravila kako se to radi i organizuje. Balkansko prvenstvo nije prvenstvo na kome klubovi mogu samostalno učestvovati, pa da i sami snose odgovornost", kažu u odgovoru listu "Danas".
 
I prošle godine mlađi članovi reprezentacije bili su suočeni sa istim problemom, ali tada za Evropsko prvenstvo u Budimpešti. TAS je tada tražio da se uplati 150 evra, ali je novac potreban za to takmičenje iznenada pronađen, dva dana nakon što je "Danas" prosledio pitanja o tome minisutru Vanji Udovičiću.
  • Novosadjan

    11.09.2018 20:36
    Ako klinci idu da se takmice za reprezentaciju onda ih i treba oderati .ako vec placa neka se takmici u svoje ime
  • Nije država već

    11.09.2018 19:17
    Organizovani kriminal
    Država je vladajuća partija.
    Partija ima interese samo za robovima, u prevodu motajućim radnicima za prodaju.
    Dok mogu da motaju, jer ne misli da ih leči.
    Drugi dolaze u obzir samo kao izvozna roba.
    Ko živi u Srbiji, mora da plati partiji.
    Roboti imaju mao bolji život, dobiju 30.000 i sendviče.
    Ko nema da plati, platiće u organima, u Evropi traženoj robi.
    Kompletan pakao na malom prostoru.
  • Bob Rock

    11.09.2018 19:08
    Znate šta još ima. Da država ne plaća odlazak đaka na takmičenja, recimo srednjoškolaca na republičko matematike. To može da plati opština, ili možda škola, a i ne mora. Iako mislim da u Novom Sadu nije do sad bilo problema sa ovim, bilo je u nekim drugim gradovima u Srbiji.

    A da se vratim na sport. Nekome bude plaćeno, nekome ne. Zavisno od toga koji je sport u pitanju, tj. koja federacija i od toga ko tu federaciju gura, i od toga koji je klub, tj. ko taj klub gura. Pare se neke daju, ali ih razgrabi manjina, iako i nije da bude dovoljno novca za sve. I to je tako bilo i kad sam ja bio klinac, i kad su naprednjaci još bili radikali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija