Objavljen novi predlog ustavnih amandmana

Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu amandmane na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, koji su, kako navode, usklađeni sa mišljenjem Venecijanske komisije.
Objavljen novi predlog ustavnih amandmana
Foto: 021.rs
Povodom novog nacrta, Ministarstvo pravde će organizovati okrugli sto na kojem će stručnoj javnosti predstaviti amandmane.
 
Ministarstvo pravde očekuje da će se na okruglom stolu, na koji će biti pozvani predstavnici svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija, otkloniti eventualne neusaglašenosti predloga sa mišljenjem Venecijanske komisije. Nakon održanog okruglog stola, Ministarstvo tekst proslediti Vladi Srbije u dalju proceduru. 
 
Amandmanima je određeno da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud Srbije, a predsednika tog suda bira Visoki savet sudstva, po pribavljenom mišljenju opšte sednice Vrhovnog suda Srbije na pet godina. Ista osoba ne može ponovo biti birana za predsednika Vrhovnog suda. 
 
Najviše tužilačko zvanje je vrhovni javni tužilac Srbije, kojeg bira Skupština Srbije, na šest godina, na predlog Visokog saveta tužilaca posle javnog konkursa glasovima tri petine svih narodnih poslanika. Isto lice ne može biti ponovo birano za vrhovnog javnog tužioca Srbije. 
 
Amandmani propisuju da Visoki savet sudstva čini pet sudija koje bira Skupština Srbije između "istaknutih pravnika" i pet sudija koje biraju sudije, kao i da se oni biraju na mandat od pet godina i da ne mogu ponovo biti izabrani na tu funkciju. 
 
"Kao istaknuti pravnik smatra se diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom koji ima najmanje deset godina radnog iskustva u poslovima pravne struke koji su od značaja za nadležnost Visokog saveta sudstva, koji se dokazao stručnim radom i uživa lični ugled", navodi se u amandmanima. 
 
Predsednika Visokog saveta sudstva bira Visoki savet sudstva među članovima koji su sudije, a potpredsednika među članovima koji nisu sudije, na pet godina. 
 
Amandmanima se ustanovljava Visoki savet tužilaca, koji čini četiri zamenika javnih tužilaca koje biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština Srbije, vrhovni javni tužilac Srbije i ministar nadležan za pravosuđe. Javni tužioci ne mogu biti birani u Visoki savet tužilaca. 
 
U novom nacrtu Pravosudna akademija definisana je kao samostalna institucija koja obučava sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, kao i kandidate za te funkcije i vrši druge poslove određene zakonom, dok sastav organa upravljanja Pravosudne akademije odražava sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca. 
 
Kako se navodi u amandmanima, za sudiju može biti izabran državljanin Srbije koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit, ima radno iskustvo potrebno za određeni sud, stručan je, osposobljen i dostojan funkcije, a osoba koja se prvi put bira za sudiju mora imati završenu obuku u Pravosudnoj akademiji.
  • ISTINKO

    11.09.2018 21:43
    Blokada pravosuđa
    Ako ovakav nacrt amandmana na Ustav Srbije u odredbama koje se odnose na sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca prođe u predlog vlade Skupštini, odmah sve sudije i sva javna tužilaštva da obustave rad do daljnjeg, jer imati u VSS pet "istaknutih pravnika" iz redova režimske stranke i samo pet sudija, a u VST samo četiri zamenika JT-a i četiri "istaknuta pravnika" iz režimske stranke plus vladajućoj partiji lojalni Vrhovni JT i ministar(ka) pravde, to znači najjednostavniji način politizacije sudstva i javnotužilačke organizacije, naravno po volji vladajuće klike. Sudije i javni tužioci, ako ovo odćutite sami ste sebi iskopali raku koja se zove prestanak nezavisnog sudstva i prestanak samostalnog odlučivanja o krivičnom gonjenju. Onda ćete postati toliko zavisni od režima, da će Vam strah od gubitka statusa, premeštaja, onemogućavanje napredovanja itd. biti uvek iznad nezavisnog, zakonitog i pravičnog postupanja. Pogledajte šta rade građani u Rumuniji kada se i manje promene dogode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.