Svaki osmi petnaestogodišnjak probao marihuanu

Kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama za većinu učenika je 14. i 15. godina života, a svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji probao je marihuanu, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".
 Svaki osmi petnaestogodišnjak probao marihuanu
Foto: Pixabay
Doktorka Biljana Kilibarda iz "Batuta" kaže da je istraživanje značajno jer pokazuje koji je to period kada mladi počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama.
 
"Vidimo da je prelaz između osnovne i srednje škole ključan period kada dolazi do porasta eksperimentisanja sa psihoaktivnim supstancama. Zbog toga smo se i odlučili da se fokusiramo i intenziviramo preventivne aktivnosti sa ovom ciljnom grupom", rekla je Kilibarda za Tanjug.
 
Na skupu je prikazan i spot koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanije u školama. U kampanju su se uključili vrhunski sportisti.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će Ministarstvo podržati "Batut" u promociji zdravih stilova života deci školskog uzrasta, da im uzori budu uspešni sportisti. "Hoćemo da mlade udaljimo od narkomanije, da promovišemo zdrave stilove života. Želimo da sportisti budu uzor mladima", rekao je Lončar.
 
Direktorka "Batuta" Verica Jovanović naglasila je da su osim psihoaktivnih supstanci, vodeći rizik po zdravlje mladih pušenje i alkohol. "Istraživanja 'Batuta' su pokazala da 11 odsto učenika izrasta od 13. do 15. godina puši, 12,5 odsto učenika je probalo kanabis, skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, a trećina učenika je imala pijanstvo bar jednom u toku života", naglasila je ona.
 
Sport je najbolji način da se mladi sklone sa ulice, smatra i ministar sporta Vanja Udovičić i podseća da su zdravlje i sport neraskidivo povezani. Stručni skup "Batutovi dani" počeo je danas i trajaće do sutra, a tema skupa je "Promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih".
  • Nemanja

    31.10.2018 10:34
    @@NS boy
    A tvoj je rezon idiotski. To što hoćemo da imamo normalnu platu i radnio vreme ne znači da treba da prihvatimo da idemo u zatvor zbog normalne navike.

    @Zivan
    Nema rđavije i samopogubnije navike od loženja na 'Boga' i slične gluposti. Kanabis je za takve idiotizme mala beba.
  • aSBo

    31.10.2018 10:07
    ..
    “crno nam se piše, belo nam se vuče”
  • @NS boy

    31.10.2018 08:25
    "Dobar" ti je baš rezon. Nije problem što nas teraju da radimo 10 sati. To nema veze. Hajde da se borimo da nam daju da se drogiramo, da zaboravimo na muke. Ne d'o bog da se borimo da nas ne tretiraju kao roblje.
    Nema leba,
    Nema ni igara,
    Evo vam je vutra,
    Radite do smrti sutra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija