Manjak penicilina u pojedinim apotekama i domovima zdravlja

Nestašica penicilina već dva i po meseca vlada u zdravstvenim ustanovama u Čačku, a isto su za "Novosti" rekli i farmaceuti u pojedinim apotekama u Novom Sadu.
Manjak penicilina u pojedinim apotekama i domovima zdravlja
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti" i izabarani lekari u više domova zdravlja u Beogradu kažu da je snabdevanje ovim injekcijama nestabilno. U državnoj apoteci "Terazije" ovog leka nije bilo u petak, a u centru za informacije o lekovima u Apotekarskoj ustanovi Beograd, ovaj beogradski list je saznao da penicilina, iako je to lek za bolničku i ambulantnu primenu, ali ga ipak drže i u apotekama, nema ni u jednoj od 124 apoteke u ovom lancu.
 
U Čačku, lek koji nedostaje zdravstvenim ustanovama, pacijenti ne mogu da nađu ni u apotekama.
 
"Problem je to što je, kako smo saznali, zaustavljena proizvodnja penicilina u "Galenici", a zbog čega, ne znamo", rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog Doma zdravlja. On je dodao da njihovi lekari propisuju pacijentima antibiotike drugog spektra, ali da je penicilin nezamenljiv jer je lek širokog spektra.
 
Apotekari u Čačku su, takođe, potvrdili "Novostima" da penicilina nema. Oni kažu da pokušavaju da ga nabave, ali da im to ne uspeva gotovo tri meseca. Lek su imali, ističu, na kratko, samo oni koji su imali nešto zaliha koje su se brzo potrošile.
 
U Ministarstvu zdravlja kažu da nestašice nema, ali da je moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji, o čemu, bar zasad, nisu obavešteni. U Ministarstvu navode da je Republički fond za zadravstveno osiguranje sproveo postupak centralizovane javne nabavke za lek zaštićenog naziva penicilin, prašak za suspenziju, za injekciju, od 800.000 jedinica proizvođača "Hemofarm AD" iz Vršca, kao i za druge lekove iz grupe penicilina.
 
"Propisani su okvirni sporazumi sa dobavljačima 31. oktobra i istog dana poslate su i instrukcije zdravstvenim ustanovama da zaključe ugovore za nabavku neophodnih lekova. Takođe, RFZO je, pored injekcionih oblika penicilina, osiguranim licima obezbedio i sbe oralne oblike penicilina: tablete, kapsule i sirupe", navode u resornom ministarstvu.
 
Na osnovu okvirnog sporazuma zdravstvene ustanove su i mogućnosti da povlače lek i po isteku važećeg ugovora, odnosno u periodu dok se sprovodi nabavka novih količina.
 
U Apotekama "Niš" rečeno je da imaju penicilinske antibiotike u kapsulama i sirupima svih registrovanih proizvođača, a da injekciju penicilina pacijenti retko traže, jer su za ambulantnu primenu.
 
U razgovoru sa nekoliko izabranih lekara, piše list, zasada su retke situacije kada se penicilin daje venski ili intramuskularno, jer ima puno savremenih efikasnih antibiotika koji se piju, što je za pacijente komfornije. Već dugo se ne praktikuje da se penicilin daje u kućnim uslovima, jer je rizik prilično visok ne samo do penicilinskog šoka, nego i zato što mogu da se stvore mikroembolije, što nije opasno, ali je za pacijente neprijatno.
  • Mima

    05.11.2018 08:36
    Setih se sad one liste FATF ili kako god, Srbija u rangu Iraka, Jemena, Etiopije po pranju novca, takvo je izgleda i stanje u zdravstvu....
  • opalim te g...

    04.11.2018 18:21
    Inace, moja macka pre dobije antibiotik od mene.
  • Inspektor Višekruna

    04.11.2018 17:40
    SMS
    Hoćemo li uskoro slati sms-ove za nabavku penicilina, aspirina, gaze i ostalog. Dobro ajde, penicilin je lek novijeg datuma, nema ni 100 godina.....
    A sada me izvinite idem da vidim može li se još ubrati nešto od lekovitog bilja, ustrebaće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija