Ocena iz drugog stranog jezika biće brojčana i ulaziće u prosek

Ocena iz drugog stranog jezika biće brojčana i ulaziće u prosek, predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Ocena iz drugog stranog jezika biće brojčana i ulaziće u prosek
Foto: Pixabay
Očekuje se da izmene zakona budu usvojene pre kraja prvog polugodišta, kako bi ova promena počela odmah da se primenjuje. Kako je Danasu potvrđeno u Ministarstvu prosvete, samo u ovom polugodištu u petom razredu zaključna ocena iz drugog stranog jezika će se izvoditi na osnovu dve brojčane ocene.
 
Podsetimo, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, usvojen u oktobru 2017, promenio je status drugog stranog jezika iz obaveznog izbornog predmeta u izborni program, kakav imaju i građansko vaspitanje i verska nastava. Izborni programi se ocenjuju opisno pomoću trostepene skale – ističe se, dobar i zadovoljava, a zaključna ocena ne utiče na opšti uspeh učenika.
 
Ovakav potez je izazvao nezadovoljstvo nastavnika stranog jezika, a prosvetne vlasti izmenu zakona su obrazložile tvrdnjom da nastavnici nisu spremni za ovu promenu, zbog čega će biti vraćeno ranije rešenje o brojčanom ocenjivanju drugog stranog jezika.
  • Brus Vilis

    04.11.2018 20:29
    Dakle, republički poslanici koji ne znaju maternji jezik i svakodnevno brljaju padeže donose zakon kojim opterećuju decu još jednim stranim jezikom. Važi!
  • Dunavac

    04.11.2018 19:53
    Sasvim je u redu da đaci uče i NAUČE dva strana jezika jer im to samo može koristiti u životu.Ali,onda i nastavnici treba da se potrude da učenici nauče i zainteresuju za jezik,a ne da od 30 učenika u razredu SVI idu na privatne časove!!!To je veoma učestalo u našem školstvu,pogotovo kod nastavnika koji rade i u privatnim školama...E tu se OGLASI MINISTRE...
  • Zivan

    04.11.2018 18:34
    Predmet kao i svaki drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija