Kurc: Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je agenciji APA, povodom posete Prištini, da ta zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola.
Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea promenila svoj stav u vezi sa tim. Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.
 
Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.
 
APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će "Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova".
 
Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi sa međunarodnom policijskom saradnjom, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.
 
Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.
 
"To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju", rekao je Kurc.
 
I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.
  • 1914

    06.11.2018 16:11
    Ljubomorni u zbog Gavrila ništa više
  • VladaN

    06.11.2018 14:01
    @Mile
    Kakve to ima veze.Sano kukate a sve se oduvek svodlio na čist politički interes. Usput dokle će neko drugi da nam bude kriv za sve guposti koje je politički olos od Miloševića do Vucica činio u naše ime a za svoj lični interes a protiv drzave I naroda?
  • mile

    06.11.2018 12:47
    To su sve nasi dragi prijatelji koji su nas tukli u dva rata a bome I sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija