Ubuduće bez tehničkog pregleda prilikom prve registracije novih kola

Tehnički pregled prilikom prve registracije novog vozila ubuduće neće biti obavezan, predviđaju najnovije izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o kojima se trenutno raspravlja u Skupštini Srbije.
Ubuduće bez tehničkog pregleda prilikom prve registracije novih kola
Foto: 021.rs
Kako za "Blic" precizira Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, vlasnici novih vozila neće morati prvo na tehnički pregled, pa registraciju, već će moći svog četvorotočkaša da voze dve godine pa tek onda da odrade prvi tehnički pregled.
 
Sve će to omogućiti, prema objavljenim informacijama, takozavna "potvrda o saobraznosti vozila", koja će biti dokaz da je automobil nov i sadržaće tačne podatke o njegovim karakteristikama, a novim vlasnicima izdavaće je uvoznici i domaći proizvođači vozila.
 
Taj dokument biće sličan registracionom listu, ali će imati i dodatne podatke o tome šta je fabrički ugrađeno u automobil, na primer, kuka ili slična oprema. Kako predviđa predlog izmena Zakona, kupac će moći da odnese potvrdu i drugu neophodnu dokumentaciju u MUP da registruje kola, bez odlaska na tehnički pregled.
 
Za izdavaoce tih potvrda predviđene su kazne od 200.000 do 600.000 dinara ukoliko one budu sadržale netačne podatke.
 
- Podrazumeva se da je svako novo vozilo prošlo kroz postupak kontrole kada je skinuto s fabričke trake. Prvo tehnički, pa registracija vozila bilo je pravilo još dok smo imali staru "Zastavu" i kupovali njihova vozila. Dešavalo se da kupljeni auto u toj fabrici nije ispunjavalo tehničke uslove. Pošto više nemamo takva vozila, može da se registruje novi auto bez tehničkog pregleda - objašnjava Okanović.
  • Džoni Vajsmiler

    21.02.2019 09:20
    ODLIČNI PUTEVI
    Kakvi su nam putevi i to sa kakvim rupetinama, tehnički za sva lozila skoro da bi trebao na svakih 3 meseca.
  • em

    07.11.2018 07:23
    A cena pregleda?
    Nacuo sam da je pre neki dan cena skocila na 4500 rsd
  • Zvekete

    06.11.2018 20:00
    Ma vid' q...
    Nek obezbede svima da kupuju nova vozila pa nek donose ovakve krajnje diskriminišuće povlastice narodu! Sramota! 80% Srbije ba ivici siromaštva a elita će da se voza za dž!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija