"Danas" na napade odgovorio novom karikaturom

List "Danas" objavio je u vikend izdanju novu karikaturu Predraga Koraksića Koraksa, koja je slična prethodnoj, samo što ovaj put poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić plaču u naručju Hitlera i Gebelsa.
"Danas" na napade odgovorio novom karikaturom
Foto: 021.rs
Jučerašnja karikatura u "Danasu" izazvala je burne reakcije i napade na taj list, počev od lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, preko Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i prorežimskih tabloida.
 
Novinarska udruženja, nevladine i antifašističke organizacije, kao i pojedine opozicione političke partije osudili su napad režima na ovaj list.
 
Karikaturista Predrag Koraksić Koraks izjavio je da nije prvi put da je njegova karikatura predmet napada vlasti.
 
"Isto je tako Milošević mahao mojom karikaturom objavljenom u ‘Našoj borbi’ kada ga je Holbruk kritikovao zbog slobode medija. Milošević mu je pokazivao karikaturu ističući da ‘taj karikaturista nije uhapšen’ i da je to sloboda medija. Istu rečenicu sada je iskoristio Vučić, koji je tada bio ministar za informisanje, a kasnije je pokušavao da ugasi Danas", naveo je Koraks.
 
On je rekao da nije uplašen, iako su se i državni organi oglasili, te da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju Vučić pominje. 
 
Karikaturista Dušan Petričić rekao je da je Koraksova karikatura odlična i tačno i vrlo precizno odslikava stanje stvari u Srbiji. 
 
"Vrlo je jasno da nema nikakve slobode medija, a da inspiratori fašizma i vođe u tom pravcu nekim sitnim primerima imitiraju slobodu. Svako vreme ima drugu vrstu fašizma, ali on nikad nije umro, samo nailaze novi talasi", naveo je Petričić. Kako kaže, njegov utisak je da nema reakcije na fašizam. 
 
"Ja pokušavam profesijom da reagujem, ali sam razočaran da kod ljudi koje srećem i koji podržavaju karikaturu postoji blokada da reaguju na pravi način", navodi Petričić.
 
Karikaturista Marko Somborac rekao je da ne razume kako su Vučić, Hitler i sloboda medija u ovom slučaju dovedeni u vezu i predlaže da Vučić razreši te nedoumice, tako što će sesti na nacionalnu frekvenciju sa uglednim novinarima i onda objasniti i o slučaju sa karikaturom, kao i o drugim temama, pogotovo o lažima o ekonomskom stanju. 
 
Glavni urednik lista "Danas" Dragoljub Draža Petrović napisao je u današnjem broju da "iz slučaja Koraksove karikature na naslovnici Danasa koja je juče bila tema dana za srpsku vlast, možemo zaključiti da novinari režimskih medija, Ministarstvo kulture i informisanja, funkcioneri SNS i svi ostali koji su se oglasili tim povodom, ne znaju da razlikuju Vučića od Hitlera".
 
"Kada su dvojica poslanika rekla za nas da radimo po receptu Hitlera i Gebelsa, Ministarstvo kulture i informisanja nije se potrudilo da zaštiti novinare Danasa od takvih brutalnih poređenja, ali se juče prvi put u novijoj istoriji oglasilo saopštenjem zbog jedne karikature", navodi Petrović. Ceo tekst možete pročitati OVDE.
  • Salamander

    12.11.2018 22:03
    Corax, bravo!
    A Vučić neka nacrta tebi :)
    Ako zna :)

  • novosađanin

    12.11.2018 17:30
    snop
    Fašizam je Italijanskog porekla. Fašito , fažine = snop, grančica, misli se na vinovu lozu. Jedna grančica lako se slomi ali ako se uplete u snop, eto Fašizma.
  • Новосађан

    12.11.2018 09:40
    @N.Sad
    “....zute bandite u karikaturama opisivati kao andjele a ove kao Hitlera i sl. toliko je prozirno da svi znaju u cemu je stvar. NIN, DANAS, VREME izgleda da im je isti gazda.”

    Одмах се види ко је и теби газда.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.