Građani Srbije će preko aplikacije moći da prijave kriminal i budu nagrađeni

Specijalna aplikacija za mobilne telefone "crime stoppers" pomoću koje će građani moći da prijavljuju tuđe kriminalne aktivnosti, počinje u decembru sa radom u Srbiji, piše "Politika".
Preko ove aplikacije, koja već više godina postoji u svetu, građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu naknadu.
 
Prema pravilima organizacije "Crime stoppers", saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada. Uobičajen iznos je do hiljadu dolara, a novac obezbeđuje centrala "Crime stoppers" iz Amerike.
 
Suština projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe prljave poslove, navodi list. Primera radi, kada građanin putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju odmah dobija povratnu poruku i svoj "kod" preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.
 
Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija "Crime stoppers global solutions".
 
Direktor ovog instituta Orhan Dragaš za "Politiku" kaže da je "Crime stoppers" nevladin projekat i dodaje da je uveren da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.
 
"Iskustvo u Americi, Britaniji, zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postojei 'Crime stoppers', je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete", navodi Dragaš.
 
On naglašava da ni novac, ni nagrade, ni bilo koji drugi aspekt rada "Crime stoppers" nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.
 
Sporazumom sa Međunarodnim institutom za bezbednost iz Beograda, organizacija CSGS iskazala je poseban interes za prikupljanje informacija o prekograničnom kriminalu – trgovini ljudima, terorizmu, krijumčarenju, ilegalnoj trgovini oružjem i narkoticima, kao i o sajber-kriminalu.
  • Radoje D

    12.11.2018 14:28
    Balkanski spijun 2019
    - Aplikacija k'o stvorena za Srbe s obzirom na njihov cinkaroski mentalitet i naviku da guraju
    nos u tudje... .Bojim se da ce MUP, BIA i ostali da polude od "informacija" koje im budu
    dostavljali lokalni "balkanski spijuni".
    - Kao protivmeru odn. kaznu za lazne prijave i komsijske spletke predlazem i kaznjavanje
    onoga ko je poslao takvu poruku. Jos nesto, upotrebu ove aplikacije ograniciti samo na one
    korisnike koji imaju personalizovan broj odn. u postpejdu su. Slanje sa neregistrovanih SIM-
    kartica bi trebalo onemoguciti i sistemski i zakonski.
  • Milorad

    12.11.2018 14:12
    Polako ali sigurno kao narod i drzava tonemo u ludilo.
  • Bezbedna

    12.11.2018 11:22
    Pa prvo bi ovaj nazovi institut trebalo prijaviti, cainjenica da im je TBokan vodio ispostavu u Novom Sadu govori sasvim dovoljno. Anonimne prijave my ass.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija