Izveštaj Evropske komisije: Srbija nije napredovala u ključnim oblastima

Evropska komisija je u izveštaju o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 ocenila da nedostaju opipljivi rezultati u ključnim oblastima, poput reforme u pravosuđu, borbe protiv korupcije, procesuiranja ratnih zločina i slobode medija.
Izveštaj Evropske komisije: Srbija nije napredovala u ključnim oblastima
Foto: Pixabay
U dokumentu u koji je imao uvid Radio slobodna Evropa i koji je Evropska komisija predala članicama EU, piše da je Srbija ostvarila određeni napredak u nekim poljima poput institucionalnih reformi, pravima nacionalnih manjina, pranju novca i pitanju azila.
 
U dokumentu se navodi da u Srbiji "nema vidljivih rezultata" u oblasti borbe protiv korupcije i dodaje da je neophodno, da bi se postigli opipljivi reuzltati u ovoj oblasti, da se ojača civilno društvo i poboljša koordinacija i kontrola "propraćena čvrstom političkom voljom na svim nivoima".
 
Srbija, prema izveštaju, nije pokazala rezultate ni u suzbijanju korupcije, dok su "ograničeni" rezultati u efikasnoj istrazi, gonjenju i presuđivanju u slučajevima korupcije na visokom nivou, posebno onih koji uključuju politički izložene osobe.
 
Povodom ustavnih izmena u svetlu evropskih standarda o nezavisnosti i odgovornosti sudstva u izveštaju se navodi da je Srbija trebalo da taj proces počne u drugoj polovini 2016. a da završi do kraja 2017. godine. Proces je počeo sredinom 2017. s brojnim okruglim stolovima ali ni u jednom slučaju nije predstavljen tekst koji sponzoriše Vlada, dodaje se u izveštaju.
 
Dokument Evropske komisije navodi da je Venecijanska komisija u junu 2018. izrazila "zabrinutost zbog saznanja da je važan proces izmene Ustava, započeo procesom javnih konsultacija u zaoštrenom ambijentu", ali da je Venecijanska komisija utvrdila da su konsultacije dale rezultate i da je došlo do pozitivnih popravljanja nacrta.
 
"Što se tiče slobode izražavanja i medija, opšte okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje ovih prava", navodi se u dokumentu i iznose zabrinjavajući slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima, kao i da su presude oko tih pitanja "i dalje retke".
 
Takođe se navodi da se "govor mržnje i diskriminatorna terminologija" često tolerišu u medijima i da se time retko bave regulatorna tela ili tužilaštvo.
 
Izveštaj navodi da je "vrlo spora" implementacija Nacionalne strategije za istrage i procesuiranje ratnih zločina od 2016. godine, kao i da nisu uključeni svi principi koji proizilaze iz poglavlja 23, naročito oni koji se tiču odredjivanja prioriteta slučajeva.
 
"Srbiji i dalje nedostaje politika proporcionalnosti kazni za slučajeve ratnih zločina", navodi se u izveštaju.
 

 

Evropska komisija navodi da je Srbija nastavila da značajno doprinosi upravljanju mešovitih migracionih tokova u EU, kao i da dobija pohvale o stepenu saradnje na readmisiji sa državama EU.
  • White Power

    16.11.2018 13:39
    Zemlja idijota
    Aktuelna vlast je postepeno do te mere skliznula u kriminal, da joj nema nazad.
    Tlo pod nogama klizi, podrška zapada i formalno izostaje, a podrške Rusije realno nikada nije ni bilo. Sa Srbijom se danas na međunarodnoj sceni sprda i kurta i murta, bez posledica. Od prijema delegacije šiptara na najvišem nivou nedavno u Parizu, do skorog prijema ondašnje džamahirije u sve relevantne međunarodne institucije.
    Istovremeno su prava običnog, normalnog čoveka svedena na minimum i gaze se svakodnevno. Policija je postala servis za kažnjavanje i torturu građana, pravosuđe je instrument za obračun sa političkim neistomišljenicima, medijski mrak nikada gušći bio nije, a državni mehanizam pljačke sopstvenog naroda putem poreza i akciza doveden je na nivo okupacione vlasti.
    Ovakva svinjarija od države se može resetovati samo građanskim sukobom, jer u kriminal ogrezli vlastodršci mirno sa vlasti otići neće, a izbori su uzaludni jer se glasovi nemilosrdno kradu.
  • Lola

    16.11.2018 12:30
    Zlatno doba
    Životni standard građana je najbolji pokazatelj kako Država funkcioniše.
  • Kad su u pravu

    16.11.2018 08:16
    Naravno
    Gde će napredovati zemlja čija vlast zasniva svoj opstanak na botovima, pretnjama,
    reketu privatnika i preusmeravanju sredstava iz javnog budžeta u kasu partije, a preko javnih preduzeća i ustanova i njihovih direktora koje postave?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.