Srbiji preti izbacivanje iz Međunarodne federacije uzgajivača lipicanera

Srbija ima rok od dve godine da se uskladi sa propisima Međunarodne federacije uzgajivača lipicanera (LIF), inače joj preti izbacivanje iz ove organizacije.
Srbiji preti izbacivanje iz Međunarodne federacije uzgajivača lipicanera
Foto: Pixabay
Organizacija "Nova ekonomija" sa sedištem u Varaždinu, u Hrvatskoj, objavila je početkom novembra da zemlje posmatrači, među kojima je i Srbija, koja je izgubila status punopravnog člana, imaju dve godine da ispune pravila koja se odnose na genealogiju i zootehničke detalje u vezi sa uzgojem lipicanera.
 
Lipicaneri su svetski poznata rasa slovenačkih konja, nastala u 16. veku, koji su odgojeni u kraju Lipica u Sloveniji. 
 
Bivša Jugoslavija je bila jedan od osnivača LIF-a, početkom osamdesetih godina, a Srbiji je 2017. na generalnoj skupštini Federacije održanoj u Lipici "oboren" status posmatrača.
 
Generalni sekretar LIF-a Nidal Korabi, objasnio je za Novu ekonomiju da je Srbiji smanjen status, jer nije ispunila sve uslove predviđene tzv. "Poreklopisnom knjigom o poreklu rase lipicanera", a koja važi za sve članove te organizacije.
 
Na pitanje da li Srbiji preti izbacivanje ukoliko ne ispuni uslove, Korabi je kazao da se o tome još nije raspravljalo, ali da je moguće isključivanje iz članstva i da to zavisi od "nivoa aktivnosti koje će Srbija preduzeti u narednom periodu".
 
Sekretar Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije Siniša Zlatanović ne očekuje da će se domaćim ergelama zabraniti izvoz lipicanera zbog ovakve odluke Međunarodne federacije.
 
Prema njegovim rečima, standardi koje domaći uzgajivači treba da ispune, odnose se na to da je potrebno vršiti DNK analizu ždrebadi kako bi se utvrdilo poreklo grla, da svako ždrebe mora da se prijavi do šest dana po rođenju i da ždrebe ne sme da se odvaja od majke dok ne dodje posebna komisija.
 
Obaveza je i da se vode knjige za punokrvne konje, ali i za konje koji iskaču iz osnovne linije.
 
Zlatanović je istakao da su ta pravila novina i da važe tek od prošle godine za sve članove LIF-a.  
 
Od države se traži da LIF-u redovno dostavlja podatke o broju ždrebadi i konja, ali kako je ocenio "to ni država ne može da ustanovi".
 
"Nema zakonske osnove da država dostavi podatke koje LIF traži", rekao je Zlatanović i dodao da je još puno obaveza čiji će trošak pasti na ledja individualnih proizvođača ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne pomogne.
 
Kao primer naveo je da je potrebno da posebna služba svakodnevno izlazi na teren, radi analize krvi i podatke dostavlja LIF-u. Ta DNK analiza se ne radi u Srbiji, već u inostranstvu, a u Mađarskoj košta 40 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.