Krivične prijave za autoput od blata stoje u fioci, nižu se nove

Krivične prijave zbog loše izgradnje autoputa između Uba i Lajkovca proširene su i na odgovorne u laboratorijama koje su davale izveštaje da je materijal ugrađen u ovu deonicu dobar, kao i protiv još nekoliko osoba koje su nadzirale gradnju ovog dela Koridora 11, rečeno je "Politici" u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Krivične prijave za autoput od blata stoje u fioci, nižu se nove
Foto: 021.rs (ilustracija)
Predistražni postupak po krivičnoj prijavi koju je Ministarstvo građevinarstva pre godinu dana podnelo protiv bivšeg ministra saobraćaja i infrastrukture Milutina Mrkonjića i još 13 osoba zbog loše izvedenih radova na deonici auto-puta od Uba do Lajkovca, dugoj 12,5 kilometara, prema svemu sudeći, stoji u fioci, navodi list.
 
Kako je "Politici" rečeno u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, ni posle zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja i pet urgencija da policija odgovori šta je u ovom postupku utvrđeno iz MUP-a nema odgovora.
 
"Krivična prijava protiv Milutina Mrkonjića i još 13 osoba zbog nepravilnosti u izgradnji deonice puta na Koridoru 11 dostavljena je tužilaštvu krajem oktobra prošle godine. Tužilaštvo je 2. novembra prošle godine tražilo potrebna obaveštenja od policije. Kako obaveštenja nisu dostavljena, tužilaštvo je slalo urgencije 6. februara ove godine, zatim 4. aprila, 6. juna, 13. avgusta i 15. oktobra. Ni na jednu od ovih urgencija nam nije odgovoreno", rečeno je u tužilaštvu, uz podsećanje da je ovo procedura koju nalaže zakon.
 
Ministarstvo građevinarstva podnelo je krivičnu prijavu protiv Mrkonjića i odgovornih iz PZP "Beograd", "Puteva Užice", "Planuma", koji su gradili autoput, zatim inženjera iz "Koridora Srbije" i CIP-a koji su bili nadzorni organ.
 
Autoput Ub-Lajkovac na Koridoru 11, umesto da bude otvoren, sada se gradi gotovo ispočetka, navodi list. U prijavi Ministarstvo građevinarstva navodi da problem nije samo glina, već da su svi materijali ugrađeni u autoput nezadovoljavajućeg kvaliteta.
 
Prijavljenima se na teret stavlja da su, koristeći neadekvatne materijale, pribavili korist u iznosu većem od 1,5 miliona dinara.
 
Kada je reč o nadzoru, od 2010. do 2014. godine na ovom gradilištu su se smenjivale tri državne firme. Najpre je bio poveren Institutu za puteve i Saobraćajnom institutu CIP, a potom, kada je ugovor istekao, posao preuzimaju "Koridori Srbije".
 
Problem je što na gradilištu u jednom trenutku, odnosno u periodu od tri meseca, nije bilo nadzora, navodi "Politika".
 
Problematično je i to što se "Koridori Srbije" pojavljuju kao nadzorni organ i upravljaju gradilištem. Oni mogu da imaju svoj investicioni nadzor, ali za stručni nadzor obično se uzima nezavisna i kvalifikovana firma koja se brine o rokovima i ceni.
 
Nije nezakonito da oni obavljaju stručni nadzor, ali prema tvrdnjama upućenih, "Koridori" za to nemaju dovoljno stručnog kadra i nije uobičajeno da to rade.
 
Novi radovi koštaju još 10 miliona evra
 
Saša Stojanović, glavni inženjer Energoprojekta na deonici 4, kaže da je problem nastao zbog toga što je još na početku sve rađeno loše.
 
"Konkretno mi smo svedoci da nije odrađeno sve kako treba, da je voda koja je kroz razdelni pojas prodirala kroz nasip i trebalo je kanalizacijom da bude odvodena van trupa puta, na pojedinim mestima usled loše izvedenih drenaža, faktički nije ni dolazila do kanalizacionih cevi", objasnio je on za N1.
 
Trasa Ub-Lajkovac do sada je republičku kasu koštala 75 miliona evra i prva je započeta na Koridoru 11. U Ministarstvu građevine kažu da će zbog toga što se sve praktično radi ispočetka radovi koštati dodatnih 10 miliona evra.
 
Za loše izvdedene radove, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, krivi, između ostalog, nekadašnjeg ministra Milutina Mrkonjića.
 
"Mi smo podigli svakako krivičnu prijavu protiv svih, od ministra pa do svih izvođača radova, proširićemo krivičnu prijavu za laboratorije koje su davale odobrenje da se ugradi loš materijal, ali ta deonica je napravljena od blata, dakle ne od gline, nego od blata, tamo nema kamena, tamo nema ničega", izjavila je ministarka prošle nedelje.
 
Bivši ministar Milutin Mrkonjić odgovara da je glavni problem puta neodržavanje.
 
"Ja ne bih uopšte komentarisao ministarku, niti to što ona meni zamera ili ne zamera, ona žena ne zna ništa, prema tome ja sa njom nemam ništa da razgovaram što se tiče Ub-Lajkovac. Mogu samo da kažem da je za radove odgovorno Ministarstvo, Koridori Srbije i Putevi Srbije. To su tri najodgovornija preduzeća odnosno institucije nadležne za ovo što se dešava na deonici Ub-Lajkovac", kazao je Mrkonjić.
 
Deonica bi, prema najavama zvaničnika, trebalo da bude zavšena do 25. decembra. Međutim, Saša Stojanović iz Energoprojekta je skeptičan.
 
"Otvaranju novih deonica nailazimo na probleme, problemi su veće količine kad još dodate i vremenske prilike 25. decembar je realno veoma blizu, ali mi smo trenutno daleko od toga", ističe on.
 
Ministarka Mihajlović je optimističnija, kaže da će sporna deonica, čiji je završetak prvo bio najavljivan za kraj novembra, ipak biti sanirana do kraja godine.
  • Mitar

    20.11.2018 19:26
    A gde tu BIA?
  • Radiša

    20.11.2018 10:07
    Jes vala
    Teli ste da radite bez Vidovite Zorke i Baba Simane, e ne pomaže tu ni palamuderisanje estradne gromade...
  • ns

    20.11.2018 10:04
    menaDZer
    Struka i inzenjeri kazu da nije realno otvaranje do nove godine, gospodjica pink slem kaze da moze pa ako treba i tri smene. Dali je ona svesna da se na niskim temperaturama i kisi ne rade svi radovi. Dali je to neznanje ili je stvarno toliko plavusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.