Priština duplo povećala takse na robu iz Srbije

Kosovska vlada odlučila je danas da takse na proizvode iz Srbije poveća za 100 odsto.
Priština duplo povećala takse na robu iz Srbije
Foto: Pixabay
Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, što je podržao premijer Ramuš Haradinaj. Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.
 
"Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog", rekao je Haradinaj.
 
U predlogu za povećanje taksi na robu iz Srbije za 100 odsto, koje je izradilo kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je "analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim necarinskim barijerama u Srbiji, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište".
 
"Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teritoriju", navodi se.
 
Dodaje se da su "trgovinske barijere" s Bosnom iste, kao i sa Srbijom.
 
"Trgovinska razmena između Kosova i Bosne jasno pokazuje da je uvoz u stalnom porastu u odnosu na izvoz. Osim toga postoji velika asimetrija u pogledu javnog nadmetanja, gde kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na javnim tenderima u Srbiji", navodi se u predlogu.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće danas vanredne sastanke sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, a zakazao je i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih mera Prištine.
  • Futog

    21.11.2018 18:53
    Www
    Vucic kaze da oni nemaju drzavu!
  • Aero casper

    21.11.2018 17:07
    Porez?
    1. Porez ili carina
    2. Ako kosovska roba ide na analizu, prati isti postupak kao i bilo koja druga roba koja stiže iz inostranstva u srbiju?
    3. Tablice, papiri...
    4. Ko ovde koga priznaje i zeza?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.