UNS se iz protesta odrekao novca sa konkursa u Beogradu

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da se odreklo 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu Grada Beograda, u znak protesta što su najviše novca dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije.
UNS se iz protesta odrekao novca sa konkursa u Beogradu
Foto: 021.rs
UNS je novac na konkursu dobilo za projekat "Beogradski kolekcionari - umetnost između privatnog i javnog".
 
U saopštenju se podseća da su značajan novac na beogradskom konkursu dobili mediji poput listova Alo, Informer i Srpski telegraf, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije. Od ukupno raspodeljenih 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa tim medijem dobile oko 20 miliona dinara, navodi se u saopštenju.
 
Takođe, UNS je protestovalo što Grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake. Udruženje je tražilo od Grada da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.
 
UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na tu i druge zloupotrebe u sprovođenju zakona u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.
 
Savet za štampu: Drastično ignorisanje pravila
 
I Savet za štampu izrazio je protest zbog odluke Komisije u Beogradu da budžetski novac dodeli novinama koje kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije.
 
Savet je u saopštenju upozorio da je "drastično ignorisanje propisanih pravila i nagrađivanje medija koji ne poštuju etičke standarde profesije apsolutno nedopustivo" i da bi i Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja morali da reaguju kako bi se sa takvom praksom prestalo.
 
"Suprotno Pravilniku za sufunansiranje projekata, kojim je propisano da se prilikom odlučivanja posebno uzima u obzir da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, Komisija je ovaj uslov potpuno ignorisala", stoji u saopštenju.
 
Kako se navodi, grad Beograd tražio je podatke od Saveta za štampu i dobio informaciju da su listovi Alo i Srpski telegraf u prethodnih godinu dana po pet puta prekršili Kodeks.
 
"Greškom ili ne, Informer, kome su u poslednjih godinu dana izrečene četiri javne opomene zbog kršenja Kodeksa, nije ni bio na spisku medija koji je dostavljen Savetu za štampu", navodi se u saopštenju.
  • Pohvala

    22.11.2018 15:16
    Pitanje
    Za pohvalu gest, ali kome sada idu te pare - opet ovim "novinama" Alo, Informer itd? :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.