Lekari već pet godina nemaju overene zdravstvene knjižice

Zaposleni u Domu zdravlja u Ćupriji leče građane ove opštine, a sami zbog birokratskih zavrzlama Poreske uprave i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), nemaju overene zdravstvene knjižice, iako 145 njih redovno svakog meseca uplaćuje novac za zdravstveno osiguranje.
Lekari već pet godina nemaju overene zdravstvene knjižice
Foto: Pixabay
Glavni poverenik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srbije "Nezavisnost", lekar Doma zdravlja Zaim Sijarić, objasnio je danas za Tanjug da je "zbog neplaćenih poreza i doprinosa od 2014. godine, i to za tzv. neugovorene radnike Doma zdravlja, Poreska uprava blokirala račun, ali istovremeno osporila pravo na overu knjižica tzv. ugovorenim radnicima, iako se za njih porezi i doprinosi uplaćuju kontinuirano svakog meseca".
 
- Od tada počinju muke zaposlenih u Domu zdravlja i birokratske zavrzlame na relaciji Poreska uprava - (RFZO) u Jagodini, "oko načina prevazilaženja nastale situacije" - dodaje doktor Sijarić i ističe da su "zaposleni onemogućeni da se leče i prepušteni su sami sebi, iako su među njima mnogi, u međuvremenu, obolevali i od malignih bolesti i morali na neodložene hirurške intervencije".
 
On je dodao da posle sprovedenih racionalizacija u poslednje dve godine, Dom zdravlja ima jako mali broj neugovorenih radnika u odnosu na ugovorene, koji svakog meseca redovnu uplaćuju doprinose" i precizirao da je "u ovom trenutku zaposleno 145 ugovorenih i samo sedam neugovorenih radnika".
 
Bez prava na lačenje
 
Po logici Poreske uprave i RFZO, zbog ovih sedam, 145 ljudi koji redovno daju novac za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo da se leče i nemaju overene zdravstvene knjižice, rekao je Sijarić.
 
"Činjenica da mi kao zdravstveni radnici nemamo overene zdravstvene knjižice, bruka je zdravstvenog sistema Srbije", ocenio je doktor Sijarić i istakao da su zaposleni o ovom problemu upoznali predstavnike najviših organa vlasti države i opštine Ćuprija, ali "oni ništa nisu uradili, a često nas nisu udostojili ni odgovora".
 
Ogorčen na stanje, Sijarić se pita "o kakvoj mi brizi o čoveku govorimo kada je i onima koji treba da brinu o zdravlju naroda, zbog bahatosti, samovolje i neodgovornosti pojedinaca i institucija, oduzeto pravo da se leče i sami budu zdravi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".