Počela primena pravilnika za veću bezbednost na dečijim igralištima

Počeo je da se primenjuje Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, a cilj je da se poveća bezbednost mališana dok se igraju na otvorenom.
Počela primena pravilnika za veću bezbednost na dečijim igralištima
Foto: Pixabay
Na osnovu novog propisa Ministarstva privrede, naime, sva igrališta u Srbiji biće u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom. Nova igrališta će morati da se grade i uređuju u skladu sa novim pravilima, a postojeća igrališta moraće da im se prilagode.
 
Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.
 
Prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, a to su vlasnik igrališta, najčešće lokalna samouprava.
 
Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.
 
Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru.
 
Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, ali je određen period od tri meseca za usaglašavanje. U periodu usaglašavanja su imenovana tela koja će obavljati kontrolu igrališta. 
 
Puna primena je krenula ove nedelje.
  • Sasa Krompic

    25.11.2018 11:48
    Stakleno zvono
    ... a za to vreme u paralelnom univerzumu se desava nesto malo drugacije

    https://www.detinjarije.com/svet-u-modi-opasna-igralista-koja-razvijaju-decje-sposobnosti/
  • Zoran

    25.11.2018 10:56
    Moraće da se naplaćuje
    Održavanje i osiguranje biće jako skupo za lokalnu samoupravu. Moraće da se naplaćuje igranje dece a to znači još novca za inkasante i čuvare. Nema druge, ili da se zatvore i budu samo privanta igrališta.
  • fit

    25.11.2018 10:20
    popravite teretane kod vodovoda i danubiusa, oskrnavljene su već GODINAMA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija