Studenti u Beogradu sada mogu da se izjasne i kao transrodne osobe

Zavod za zaštitu zdravlja studenata Beograda u upitniku za useljenje u studentske domove pod rubrikom "pol" ponudio je studentima da se izjasne i kao transrodne osobe.
Lekari zavoda kažu da im transrodni studenti dolaze na pregled u Studentsku polikliniku, a u organizacijama studenata pozdravljaju ovakav primer. U Studentskom centru Beograda navode da se do sada nisu sretali sa zahtevima da transrodne osobe dobiju mesto u domu, ali kažu da za to nema nikakvih prepreka.
 
"Svaki student može da odredi sebe onako kako se oseća, a tako bi u svim drugim institucijama trebalo da bude", kaže za "Blic" dr Mile Paunović iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, dodajući da za ovakvu praksu postoje brojne preporuke.
 
Podaci iz upitniku, kako je navedeno na formularu, dostupni su isključivo lekarima Studentske poliklinike koji rade na useljenju u studentske domove.
 
"Imamo priliku da radimo sa transrodnim osobama, budući da dolaze često. Među studentima ima i onih koji su u procesu tranzicije pola. Svi oni se regularno pregledaju i ispunjavaju sve zahteve za dom kao i svi ostali. Ne traže nikakve beneficije", kaže dr Paunović.
 
Mogućnost studenata da se pri konkurisanju za studentske domove odrede kao transrodne osobe predstavlja mali, ali značajan pomak u institucionalnom prihvatanju prava LGBT zajednice.
 
Predstavnici studenata mogućnost da se neko dobrovoljno deklariše kao transrodna osoba vide kao značajno društveno poboljšanje. Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Dino Martić kaže da je veoma važno da je opcija deklarisanja na dobrovoljnoj osnovi.
 
"Ako se od nekog zahteva da se odredi kao transrodna osoba, to je vid diskriminacije, ali koliko je meni poznato, ova mogućnost je na dobrovoljnoj bazi, što je jako dobro jer treba podržati svačija prava", kaže Marić.
 
Major Helena Vuković, pripadnica Vojske Srbije koja je promenila pol, kaže da je, prema njenim saznanjima, ovakav način slobodnog izjašnjavanja po pitanju polne pripadnosti jedinstvena praksa na području Beograda.
 
"Nisam upućena da bilo koja institucija omogućava da se neko deklariše kao transrodna osoba. Čula sam da je to moguće jedino prilikom konkurisanja za studentske domove. Mislim da je ipak najbolje omogućiti promenu dokumenata kada neko teži suprotnom polu, kao što je to slučaj sa transrodnim osobama", kaže za "Blic" Helena Vuković.
  • x

    29.11.2018 12:19
    y
    23. par hromozoma je ili xy ili xx.
    (nećemo se baviti supermenima niti tarnerovim ili sličnim sindromima ovde)
    i to objektivno određuje pol.
    i tačka.

    sve ostalo je stvar društvene konvcencije i opredeljenja i subjektivnog osećaja (i zabune sa pojmom seksualna orijentacija, kako već neko reče) i sve to razumem i svesrdno podržavam da društvo iznađe način da se takvim osobama omogući pravo da se osećaju kako hoće.

    ali pol je pol, a subjektivan osećaj je subjektivan osećaj.

    i još, koga ne mrzi da iščita:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_differentiation_in_humans
  • Shimmy

    29.11.2018 11:40
    Promenu dokumenata?
    AHahahah.
    Ukoliko dozvole promenu dokumenata, a bez obaveznog uslova promena polnog organa. Cik da vidim ko ce ostati musko. Svi lepo da budemo zene i svi lepo ranije u penziju
  • @Nomad

    29.11.2018 09:51
    Vi ste pomešali rod sa seksualnom orijentacijom, transrodnost nije seksualna orijentacija već rodni identitet.
    A ima veze kog je neko roda prilikom apliciranja za mesto u domu, jer ne postoje mešovite sobe. Napredak je da transrodne osobe mogu da se izjasne tako i da budu smeštene u skladu sa svojim preferencijama, umesto po biološkom polu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija