Usvojen predlog za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, političari i dalje ključne figure u procesu odlučivanja

Vlada Srbije saopštila je da je danas na sednici usvojila predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva.
Usvojen predlog za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, političari i dalje ključne figure u procesu odlučivanja
Foto: Pixabay
Promene odredbi koje je Vlada danas usvojila "imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja", navedeno je u saopštenju.
 
"Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti", navela je Vlada.
 
Promena Ustava u delu pravosuđa, navedeno je u saopštenju, neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i uskladjivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima.
 
U saopštenju je precizirano da su "u cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda)".
 
Vlada Srbije je danas utvrdila mišljenja na amandmane narodnih poslanika i uputila ih Narodnoj skupštini.
 
Inače, prema novom ustavnom amandmanu u oblasti pravosuđa koji je objavilo Ministarstvo pravde 15. oktobra, kako kaže Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava, političari postaju ključne figure u procesu odlučivanja oko izbora predstavnika nezavisnog i samostalnog pravosuđa.
 
Glavno obećanje Srbije Evropskoj uniji bilo je da u Ustavu promeni postojeća tela koja biraju sudije i tužioce, i da iz njih izbaci političke figure - ministra pravde i predsednika odbora Skupštine.
 
Srbija je, navodi Golubovićeva, krenula u proces pisanja nacrta amandmana na Ustav pre godinu i po dana, u svom resornom Ministarstvu pravde, a javnost je videla i cenila nekoliko Nacrta, dok je jedan ocenjivala i Venecijanska komisija.
 
"Razne su ocene i procena, ali je osnovno pitanje ostalo. Šta se desilo sa glavnim obećanjem? Svi dosadašnji Nacrti, odluku o izboru i položaju sudija prepustili su desetočlanom telu, u čijem sastavu, makar na prvi pogled, nema ni ministra pravde ni predsednika odbora Narodne skupštine. Uz pet sudija u ovom telu će se naći i pet istaknutih pravnika koji zajedno odlučuju o svemu. Ove istaknute pravnike bira Skupština, na osnovu konkursa", navodi Golubovićeva.
 
Prema Nacrtu koji je ocenjivala Venecijanska komisija, dodaje ona, na konkurs za istaknutog pravnika mogao je da se javi pravnik sa pravosudnim ispitom i radnim iskustvom, ali samo ako se unazad 10 godina bavio izborom sudija i ostalim "važnim upravljačko-političkim pitanjima" o kojima sada odlučuje Visoki savet sudstva.
 
Ustav je otvorio vrata svima, jer 50 odsto pravnika Srbije može komotno da konkuriše. Kao istaknuti pravnik smatra se diplomirani pravnik koji ima najmanje deset godina odgovarajućeg radnog iskustva "određenog zakonom" i koji se dokazao stručnim radom i uživa lični ugled, pišu Južne vesti.
 
"Sad mogu da konkurišu i Martinović, Kuburović, Šešelj, najvredniji pravnik Pošte Srbije, Poreske uprave, ugledni izvršitelj, pravnik BIA, Fonda PIO… Pa ko dobije 2/3 glasova u Skupštini, biće istaknut", navodi Golubovićeva.
 
Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić gostojući u emisiji "15 minuta" Južnih vesti, rekao je da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija