U Beogradu i Vojvodini najveći rast broja zaraženih HIV infekcijom

U Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, poručuju u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra.
U Beogradu i Vojvodini najveći rast broja zaraženih HIV infekcijom
Foto: Pixabay
Epidemiolog Danijela Simić kaže da je najveći broj novoobolelih iz Beograda - 56, zatim iz Vojvodine 40, a jedna četvrtina je iz ostalih delova Srbije.
 
"Među novootkrivenima je 12 puta više muškaraca nego žena, a nezaštićeni seksualni odnos je i dalje najčešći put prenosa ovog virusa", naglasila je Simićeva.
 
Najmlađa osoba obolela od AIDS-a ove godine imala je 23 godine, dok je najstarija imala 68 godina. Simićeva je rekla da se kod dve trećine osoba dijagnoza uspostavi kasno, kada im je već značajno narušen imunološki sistem i kada su efekti terapije ograničeni.
 
"S HIV-om se može živeti, ako se dijagnoza uspostavi na vreme i ako se adekvatno leči", naglasila je ona. U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe s dijagnostikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.
 
Pomoćnica ministra zdravlja Danijela Urošević podsetila je da je u julu usvojena nacionalna Strategija za borbu protiv HIV/AIDS-a, a predviđen je i akcioni plan za naredne tri godine. "Konsultovali smo struku, obolele kako bi Strategija sa akcionim planom bila primenjiva", naglasila je ona.
 
Prema podacima Instituta "Batut", od početka epidemije 1985. godine do danas registrovano je 3.797 osoba zaraženih HIV-om, 1.943 su obolele od side, dok je 1.122 umrlo od te bolesti.
 
Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Abebajehu Asefa kaže da je u svetu HIV i dalje glavni javnozdravstveni problem, a da je u svetu krajem prošle godine sa tim virusom živelo 37 miliona ljudi, a da je u toj godini bilo 1,8 miliona novoinficiranih.
 
Zahvaljujući uspešnim preventivnim programima, ali i antiretrovirusnoj terapiji, kako je rekao, smanjen je broj novoinficiranih HIV-om, ali i broja umrlih od side. Uspešni preventivni pregledi, ali i savremena terapija treba da doprinesu da do 2020. godine bude manje od 500.000 osoba novoinficiranih HIV-om u svetu.
 
Povodom obeležavanja svetskoj dana borbe protiv side, 1. decembra pod sloganom "Saznaj svoj status" u 24 grada širom Srbije biće organizovane brojne preventivne aktivnosti. Ove godine u sklopu kampanje biće organizovano testiranje na HIV 1. decembra u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Kraljevu, kao i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.
 
Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović podsetila je da se besplatno testiranje i savetovanje u Srbiji radi poslednjih 30 godina i da se ono obavlja trenutno u 24 zavoda u Srbiji. Podsetila je da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma i da je jedini način da se otkrije testiranje.
 
Doktorka Dubravka Salemonović iz Klinike za infektivne i tropske bolesti ukazala je da je kao mladi lekar osamdesetih godina gledala zaražene i obolele i šta god da su lekari radili, pacijenti su umirali. Danas se slika promenila zahvaljujući uvođenju antiretrovirusne terapije od 1996. godine.
 
"Danas se sa HIV-om živi normalno kao i sa svakom drugom hroničnom bolešću zahvaljujući savremenoj terapiji. Najveći problem danas je što se infekcija otkrije kada je pacijent već oboleo od side. Primamo ih u terminalnoj fazi, a mogli su da žive normalno", zaključila je ona.
  • RepublikaBanat

    04.12.2018 14:19
    Pa kada Novi Sad je...e Banat cela veka,a opste je poznato da je isti prenosnik ne samo hiva nego svih mogucih bolesti...
  • Kaya

    02.12.2018 15:06
    Tu zivi 50%
    Srbija ima oko 8 miliona stanovnika. 2 miliona zivi u Beogradu 2 u Vojvodini. Ostalih 50% u ostatku Srbije. A logicno je da se infekcije bolje sire na manjem prostoru sa vecim brojem ljudi. A da ne govorimo da Beograd i Vojvodina ima procentualno veci broj mladih.
  • Dejan

    02.12.2018 01:21
    Hoho
    U dva geografsko-regionalna podrucja koja su najvece steciste hipsterske prazilukavstine, iznenadjen sam i sokiran i sve to u isto vreme !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.