Na "crnoj listi" zbog nelegalnog rada firme iz Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Beograda...

Od 5. septembra, kada je Ministarstvo za rad objavilo na svom sajtu nazive 21 firme u kojima su zatečeni radnici "na crno" ili su inspektori u njima utvrdili različite nepravilnosti, lista se proširila na gotovo dve hiljade (1.836) preduzeća, ali i pojedinaca koji su obavljali poslove mimo zakona.
Na "crnoj listi" zbog nelegalnog rada firme iz Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Beograda...
Foto: Pixabay
U "zapisnik" su ušle firme iz Subotice, Sombora, Zrenjanina, zatim Novog Sada, Smedereva, Beograda i Šapca, Vranja, Niša, Bora, Tutina, Bujanovca, a koje nisu prijavile zaposlene, nisu registrovane u APR-u ili su pak u njima utvrđene nepravilnosti u poslovanju.
 
Doneta su rešenja o zatvaranju, pokrenuti su prekršajni postupci, naloženo je prijavljivanje radnika, a velikom broju preduzeća je zabranjen dalji rad dok se ne registruju u Agenciji za privredne registre.
 
Na spisku Ministarstva nalazi se veći broj frizerskih i kozmetičarskih salona, auto-perionica, trgovina, kafića, ali i građevinskih radnika koji su sami radili "na crno", zatim, uličnih prodavaca, fizičkih radnika, prodavaca na nelegalnim tezgama...
 
Na spisku su i taksisti, auto-mehaničari, prodavci ogreva, neprijavljeni pekari, ali i krojačice, nelegalne drvoseče, mesari...
  • Marko Holandija

    08.12.2018 16:29
    Na vreme sam otišao odatle
    Neko je napisao dole:"Nisu vam primanja mala jer su "porezi" veliki, primanja su vam mala jer ste nesposobni za moderno, globalno tržište, jer ste zarobljeni baš u tom vremenu SFRJ sa tom parolom "radio ne radio svira mi radio" kada su bili garantovani plasmani robe na 4 puta većem tržištu bez obzira na kvalitet. "
    ----
    U Holandiji gde živim prvih 1200 eura je neporezivo,0 % poreza ničega i kao poslodavac i kao radnik.U Srbiji sam 2015 e godine imao firmu za softverski inzinjering,tek što sam registrovao firmu još jedan jedini dinar nisam inkasirao stigla mi je čestitka od poreske uprave od 33 hiljada dinara/280 eura nakon 30 dana.Otišao sam da se žalim i rekao"Ljudi pa ja još 100 eura nisam napravio zarade tek sam krenuo sa radom vi odmah 280 eura poreza i doprinosa čekajte malo..." gospodja u poreskoj upravi u Novom Sadu mi je kroz zube ljutito odgovorila"Pa trebalo je da se raspitate pre nego ste registrovali firmu,takav je Zakon ne možete zatvoriti firmu dok sve Vaše obaveze prema državi ne izmirite do poslednjeg dinara".

    Uzajmio sam se od roditelja tih 33 hiljada i zatvorio firmu narednog dana kada sam shvatio sa kim imam posla i kojim vukovima sam okružen.Nakon par meseci sam dobio posao u Holandiji i mogu reci da mi je to bila najbolja investicija u životu a gospodji u poreskoj upravi mogu samo da se zahvalim na ponašanju i republici srbiji namerno malim slovima sto su me oterali iz srbije jer sam shvatio da zivim u najgoroj drzavi Evrope za razvoj preduzetništva.
  • Novosađanka

    08.12.2018 15:53
    Naravno da porez treba da se plaća, ali tražimo da zakoni važe za sve jednako. A svi znamo da se oni primenjuju separativno i da se kažnjava samo sitna riba i osobe koje nisu u sprezi znatevećskim.
    Da ne govorim o ogromnim nametima koji svaki pošten posao osujeti u startu. Valjda se prvo sačeka da tele odraste u kravu, pa se onda muze, a ne da se kolje mladunče. Pošto se radi drugačije, želimo odgovore na razna pitanja, ali ih ne dobijamo, stoga smo opravdano ljuti.
    Ili da pitamo ove tajkune kojih je puna država koja je tajna njihovog uspeha i koliki li je tek njima porez razrezan. Just kidding ;)

  • Bubi

    08.12.2018 15:23
    Taso ti opet kao sve znas - najpmetniji. Mani se price.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.