Srbija otvorila dva nova poglavlja, Han pohvalio napredak

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.
Srbija otvorila dva nova poglavlja, Han pohvalio napredak
Foto: 021.rs
Otvorena su poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 - statistika.
 
"Napredak u ta dva poglavlja je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji. Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju", rekao je evropski komesar Johanes Han.
 
Zahtevi iz poglavlja 12 zahtevaju da Srbija pripremi svoj godišnji budžet i reforme na jedan transparentan način u konsultaciji sa EU, dodao je.
 
Budžetska transparentnost, predvidljivost u zakonodavnom segmentu i odlučno sprovođenje reformi doneće dugoročni rast i otvaranje radnih mesta, naveo je Han. Strukturne reforme moraju da budu praćene dobrim statistikama, navodi Han.
 
Han kaže da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, međutim navodi da su potrebni dalji napori u izveštavanju o ključnim makroekonomskim indikatorima i strukturi ekonomije.
 
Kvalitet je važniji od brzine, istakao je Han, koji je dodao da su reforme o vladavini prava u srži proširenja, ističući da o tome nema pregovora. Srbija se približlila još jedan korak ulasku u EU, istakao je Han.
 
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su to važna poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija i do sada bili uspešna u ekonomskim perfomansama.
 
"Što se tiče Poglavlja 18, želimo da uvedemo nova istraživanja u naš statistički sistem, da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi, ciljeve održivog razvoja – da imamo realnu sliku gde smo u odnosu na ono što su standardi u EU", navela je ministarka.
 
"Ako me pitate da li smo zadovoljni, mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u našoj nameri da postanemo članica EU", rekla je ministarka, dodajući da će Srbija da nastavi da deluje u tom pravcu.
  • Zoki021

    10.12.2018 18:58
    poglavlja
    A da li je neko poglavlje zatvorila? Ovo je kao polazak u školu! Deca su krenula,a kada će zavštiti,ko zna?
  • Opozicijo

    10.12.2018 18:29
    Đe ti je cenzus?
    Ni Evropa ne registruje košuljaše....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.