Zagađenje u Smederevu deset puta iznad dozvoljene granice

Merenja zagađenja vazduha u Smederevu pokazala su da u vazduhu postoji deset puta više štetnih "suspendovanih čestica" PM 10 nego što je to dozvoljeno.
Zagađenje u Smederevu deset puta iznad dozvoljene granice
Foto: Pixabay
Dozvoljena količina čestica koje se najčešće dobijaju sagorevanjem, a koje najviše proizvodi industrija jeste 50 mikrograma po kubnom metru, dok nedavno urađena analiza pokazuje da ih je u okolini Železare bilo 500.
 
Meštani Radinca, Ralje i Vranova, sela u blizini Železare, zbog toga ne mogu da suše veš napolju ni da otvaraju prozore kuća. Drveće i lišće pokriveno je sitnom crvenom prašinom, baš kao i krovovi automobila i kuća. Ove sitne čestice opasne su i po zdravlje ljudi jer mogu završiti u plućima i izazvati probleme s respiratornim organima.
 
Meštani Smedereva i okolnih sela zato traže da Železara ugradi filtere, kao i da se uklone brda šljake koja su visoka i po 30 metara.
 
"Imali smo tim povodom sastanak u Ministarstvu privrede, trebalo bi uskoro da se sastanemo i sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine. Naš prvi zahtev je da se do Nove godine uključe dve merne stanice koje se nalaze u centru grada, ali i da se dogovaramo o filterima i brdima šljake", kaže za "Danas" Nikola Krstić iz lokalnog Pokreta tvrđava. 
 
On kaže da je Smederevo oduvek imalo problema sa zagađenjem, da ga je bilo i dok je Železarom upravljao Ju-Es stil, ali da su oni imali ugrađene filtere i da je to zagađenje bilo neuporedivo manje pre nego što je kineska HBIS grupa kupila Železaru.
 
Agencija za zaštitu životne sredine redovno meri, između ostalog, zagađenost vazduha na teritoriji cele Srbije. Tako je godišnji izveštaj za 2016. godinu pokazao da su najzagađeniji gradovi u Srbiji bili Beograd, Subotica, Sremska Mitrovica, Užice, Valjevo i Kragujevac. To što nema Smedereva ne znači da nije bilo zagađeno dovoljno da se nađe na listi, već da za ovaj grad nije bilo podataka.
 
"U anglomeracijama Smederevo i Kosjerić zbog nedovoljne realizacije merenja, stanje kvaliteta vazduha nije moglo biti ocenjeno", navodi se u izveštaju Agencije objavljenom prošle godine. U tom izveštaju, međutim, postoji i grafik na kom se jasno vidi da je Smederevo sve vreme od 2011. do 2015. (kada je Železarom upravljala država) bilo u najlošijoj, trećoj kategoriji, što znači da je vazduh u ovoj opštini bio zagađen preko svake mere.
 
Smederevo, odnosno konkretno Železara, "zaštićena" je odgovornosti u još jednom slučaju. Kinezi su Železaru kupili aprila 2016, a iste godine usvojen je i Zakon o Železari kojim se utvrđuje imovinsko-pravno stanje, ali se u jednom članu ističe i to da "troske (otpad) nastale kao proizvod u procesu proizvodnje gvožđa i čelika Železare, mogu da se koriste kao građevinski materijali ako ispunjavaju zahteve i da se na njih neće primenjivati zakon kojim se uređuje upravljanje otpadom".
 
U razgovoru za "Blic", prvi čovek HBIS grupe Sihai Song je u junu ove godine naveo niz stvari u koje je ova kompanija u Srbiji uložila novac, a nijedna se ne tiče zaštite životne sredine.
 
Hestil, deo grupacije HBIS, kupio je smederevsku Železaru za 46 miliona evra pre dve godine. Pre toga, Železara, tada Sartid je 2003. godine prodata američkoj kompaniji Ju-Es stil za 23 miliona evra.
  • Mile

    12.12.2018 15:55
    S obzirom da je za željezaru u Smederevu napravljen najbolji ugovor sa sadašnjim "investitorom" u istoriji, meštani ne treba da budu nezadovljni. Možda im se malo kašljuca. A šta je to u odnosu na najveći napredak u istoriji.
  • Superhik

    12.12.2018 10:38
    Duboko dišite, ali polako...
    Šta zna dete šta je deset puta?

    Ni svakodnevne padavine iz aviona nikom ne smetaju, pa što bi ove čestice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.