Čekajući zakon koji će otkriti nezakonito bogaćenje

Ministarstvo pravde, najavljujući zakon o poreklu imovine, obećava da će to biti propis iz oblasti prevencije korupcije, kojim država dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi da li se obogatio nezakonito.
Čekajući zakon koji će otkriti nezakonito bogaćenje
Foto: Pixabay
Drugim rečima, država će konačno moći da bilo kom građaninu postavi pitanje odakle mu pare.
 
Najzanimljiviji detalji koji se odnose na to da li će se zakon primenjivati retroaktivno i za koji period iz prošlosti će građani morati da polože račune o svom prihodovanju još zvanično nisu poznati, piše Politika.
 
"Svi treba da znaju da će se veoma lako utvrditi da li je njihov imetak zakonit ili je proizvod korupcije ili zloupotreba. S druge strane, ovakav zakon bi imao i mehanizam naplate nezakonito stečenih dobara", kažu za Politiku u Ministarstvu pravde.
 
Može se zaključiti da će težište novog zakona biti na oporezivanju. Osnovu zakona čini metod unakrsne provere imovine. Ako neki doktor, sudija ili novinar ima platu, na primer, 1.000 evra, a kupuje skupocene automobile ili stanove, mora mu se postaviti pitanje kako.
 
"Ovaj zakon treba da omogući unakrsnu proveru imovine i prihoda, da ustanovi da li postoji nezakonito sticanje bogatstva. Cilj Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kao i cele Vlade, jeste da Srbija dobije kvalitetan i primenljiv zakon koji će značajno unaprediti borbu protiv sive ekonomije i finansijskog kriminala i dati državi efikasan mehanizam da utvrdi da li se neko nezakonito bogatio i, ako jeste, da imovinu koja je nezakonito stečena drakonski oporezuje", zaključuju u Ministarstvu pravde.
 
Reč je o metodu koji bi se sprovodio kroz poseban poreski postupak čime bi se bavila Poreska uprava. Uvođenje ovog zakona znači omogućavanje metoda unakrsne procene imovine. "Nakon oporezivanja, ni krivični postupak ne bi bio isključen. Ko je nezakonitu imovinu stekao krivičnim delom, pored toga što bi mu ona bila praktično oduzeta visokom poreskom stopom, mora i krivično da odgovara. Suština zakona nije samo u normama koje bi omogućile navedeni metod, već i posebnom organizacionom okviru", navode u Ministarstvu pravde.
 
Nacrt se, kažu, nalazi u finalnoj fazi. Na usaglašavanju zajedno rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde. Kada bude bio završen, tekst zakona biće javno dostupan kako bi javnost mogla da se upozna. Uporedo će biti organizovana i javna rasprava kako bi stručna javnost dala mišljenje. U toku tog procesa biće precizirano i koja su to druga zakonska rešenja koja bi trebalo da budu usaglašena sa zakonom o poreklu imovine.
 
Ministarstvo pravde podseća da je Narodna skupština, na predlog ministarstva, krajem novembra 2016. godine usvojila novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima je uveden set novih krivičnih dela protiv privrede. Taj zakon uveo je novi sistem u rad sudova i tužilaštava. Kako bi sistem počeo efikasno da funkcioniše od 1. marta 2018. godine bilo je neophodno sprovesti obuke i obezbediti stručne i infrastrukturne kapacitete.
 
Više od 300 sudija, tužilaca i policijskih službenika je prošlo obuku i prvi put su formirani regionalni centri za borbu protiv korupcije u Nišu, Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu.
 
Taj zakon, objašnjavaju u Ministarstvu pravde, predstavlja glavni stub borbe protiv korupcije i kriminala. Bez njega nije bilo svrsishodno donositi prateće zakone u ovoj oblasti, kao što je zakon o poreklu imovine. Dakle, sada su se i formalno stekli uslovi da zaživi zakon koji mnogima ne odgovara.
 
Uporedo sa najavama svih vlasti, godinama unazad, stručnjaci iz ove oblasti su upozoravali da je veoma važno da novi zakon predvidi da se na njegovom udaru prvi nađu oni koji treba da ga sprovode. 
 
Ovaj zakon za Srbiju je prioritetan, a svi razumni rokovi su probijeni.
  • Cocco

    15.12.2018 17:43
    Jbt. Sve bolje od boljeg. Te Pravilnik o evidenciji stvarnih vlasnika firmi u Srbiji, te uskoro u proceduri novi Zakon o sprečavanju korupcije, te i zakon koji će otkriti nezakonito bogaćenje!
    Je l' to neko ruši vlast iznutra?
  • Sneško Crnić

    15.12.2018 16:54
    Mhm...
    Ker laje vetar nosi ...Nema od toga ništaaa...
  • Pancevac

    15.12.2018 11:59
    Pancevac
    Hajde i to da docekamo .Kada budu vratili stecenu imovinu bivsi i sadasnji sudija , oni koji su bili u komisiji za prijem odabranih 94 notara ,sadasnjih notara i izvrsitelja ,tada cu poverovati da se nesto menja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija